Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Στοπ στους δυναμίτες και την υπεραλίευση στην Τριχωνίδα, τώρα!


O συντονιστής της Π.Κ. Αιτωλοακαρνανίας των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ Κώστας Καπρέλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Έχουμε και πάλι μαρτυρίες από πολίτες των παρατριχώνιων κοινοτήτων ότι το θλιβερό και γνωστό και από προηγούμενα χρόνια φαινόμενο της χρήσης δυναμίτιδας στην Τριχωνίδα, από την πλευρά της Μυρτιάς, για παράνομη αλιεία, επαναλήφθηκε τις τελευταίες νύχτες του Αυγούστου.

Πρόκειται για ανεύθυνες  και αντικοινωνικές ενέργειες προσώπων που αδιαφορούν για τις επιπτώσεις που έχουν οι καταστροφικές πρακτικές  αυτού του είδους όχι μόνο στον ιχθυοπληθυσμό αλλά και στον γόνο των αλιεύσιμων ειδών καθώς και στα συνολικό οικοσύστημα της μεγαλύτερης λίμνης του νομού μας.

Καλούμε τις αρχές να κινητοποιηθούν επειγόντως και  να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο παρακολούθησης της Λίμνης και πάταξης τέτοιων εγκληματικών για το οικοσύστημα και τα νόμιμα συμφέροντα των άλλων κατοίκων της περιοχής  πρακτικών.

Ακόμη επισημαίνουμε την ανάγκη ελέγχου της ομολογούμενης από όλους υπεραλίευσης της αθερίνας στην Τριχωνίδα, κάτι που διαπίστωσε και ο περιφερειακός σύμβουλος της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας Κ. Παπακωνσταντίνου, σε πρόσφατη επίσκεψη του στην περιοχή. Αν θέλουμε να συνεχίσει ο σημαντικός αυτός αλιευτικός πόρος να δίνει οφέλη στην περιοχή οφείλουμε να λάβουμε δραστικά μέτρα κατά της ληστρικής εκμετάλλευσής του.


1 σχόλιο:

  1. ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΗ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
    Ερώτηση του Μιχ. Τρεμόπουλου στην ευρωβουλή για την Τριχωνίδα

    Το ζήτημα της παράνομης αλιείας με δυναμίτες στη λίμνη Τριχωνίδα φέρνει με ερώτησή του στην ευρωβουλή ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων επισημαίνει την απουσία αντιμετώπισης του φαινομένου από τις αρχές, καθώς και τις σοβαρές βλάβες στην εξαιρετικά σπάνια ιχθυοπανίδα της λίμνης.
    Επισημαίνει επίσης ότι δεν υπάρχει Φορέας Διαχείρισης ούτε και έχει καταρτιστεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την προστατευόμενη περιοχή της Τριχωνίδας (ανήκει στο δίκτυο Natura 2000), ενώ πρόκειται για τη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, με τόσο πλούσια πανίδα και χλωρίδα που εδώ και χρόνια θα έπρεπε να είχε ενταχθεί στη Σύμβαση Ραμσάρ.
    Καταγγελίες τοπικών συλλόγων αναφέρουν ότι οι παράνομοι αλιείς δεν χρησιμοποιούν τη γνωστή δυναμίτιδα τύπου «πάστας», αλλά έναν εντελώς αθόρυβο υποθαλάσσια τρόπο, το λεγόμενο «καψούλι». Επίσης, κάνουν λόγο για μηχανότρατες που ψαρεύουν και τους μήνες Απρίλιο – Μάιο, διάστημα που ισχύει απαγόρευση αλιείας για την προστασία της αναπαραγωγής των ψαριών.
    «Επικίνδυνα φαινόμενα αυθαιρεσίας τείνουν να παγιωθούν στη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, με κίνδυνο να χαθεί οριστικά ένας μοναδικός βιολογικός πλούτος», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Είναι εξοργιστικό ότι τέτοια φαινόμενα γίνονται ανεκτά για δεκαετίες από τις αρχές. Στις σημερινές συνθήκες κρίσης, είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι, αν δε σταματήσουμε τους αυθαιρετούντες, δεν υπάρχει συλλογική σωτηρία. Αυτό αφορά τόσο τα μεγάλα όσο και τα μικρότερα τοπικά συμφέροντα. Οι δομές κοινωνικής και περιβαλλοντικής προστασίας θα πρέπει να στηθούν εξαρχής και να υποστηριχθούν από τις αλληλέγγυες δράσεις των πολιτών».
    Για περισσότερες πληροφορίες: 6944 869772

    ΑπάντησηΔιαγραφή