ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Όρνια, Μαυρόγυπας και Χρυσαετοί από τα Ακαρνανικά μέχρι τον Αράκυνθο, Στικταετοί και Βασιλαετοί στο Δέλτα Αχελώου, Τσίφτηδες στον Αστακό, Ψαλιδιάρης στον Φράξο. Ένας φανταστικός κόσμος από σπάνια και μεγάλα αρπακτικά πουλιά βρίσκουν καταφύγιο στην Αιτωλοακαρνανία. «Εδώ, πλέον, βρίσκεται ένα από τα τελευταία σημαντικά καταφύγια αρπακτικών στην Ελλάδα» δήλωσε ο Κ. Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακός Σύμβουλος και τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, μετά την ημερίδα που οργάνωσαν τα ΚΠΕ Θέρμου και Μεσολογγίου με θέμα «Βιοποικιλότητα και Αρπακτικά Πουλιά στην Αιτωλοακαρνανία» στις 9 Φεβρουαρίου στο Παπαστράτειο Μέγαρο στο Αγρίνιο.
Η κατανομή των περισσότερων αρπακτικών εντοπίζεται Δυτικά της Ιονίας Οδού. «Το Ξηρόμερο μαζί με τα χαμηλά βουνά της Κλεισούρας και του Αράκυνθου, πλέον οριοθετεί ένα διεθνούς αξίας καταφύγιο αρπακτικών. Πολλά από αυτά τα πουλιά περιφέρονται συνεχώς ανάμεσα στα Ακαρνανικά και το Δέλτα Αχελώου αλλά και στις νήσους Εχινάδες» σημείωσε ο φωτογράφος Γιάννης Ρουσόπουλος στην ίδια ημερίδα.
Η αξία του Ξηρομέρου για τα αρπακτικά πουλιά εντοπίζεται στον καλό και ασφαλή βιότοπο και στην σχετική απουσία δηλητηριασμένων δολωμάτων – όπως δυστυχώς γίνεται συστηματικά στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Ο Κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε «αρπακτικά πλέον επιβιώνουν μόνο όπου δεν γίνεται συστηματική χρήση δηλητηρίων. Η ζώνη Δυτικά της Ιονίας Οδού και η Κλεισούρα αποτελούν ένα τέτοιο φυσικό καταφύγιο».
Όμως αυτό το καταφύγιο δεν θα είναι για πολύ ασφαλές. Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων επεκτείνεται συνεχώς, ενώ τα εκτεταμένα σχέδια εγκατάστασης αιολικών πάρκων στα Ακαρνανικά και σε Αράκυνθο – Κλόκοβα προβλέπεται να έχουν εξίσου καταστροφικές επιπτώσεις στα αρπακτικά πουλιά τόσο λόγω πρόσκρουσης στις φτερωτές και στα καλώδια μεταφοράς ρεύματος, όσο και καταστροφής του βιοτόπου από τις μαζικές διανοίξεις δρόμων και την απώλεια της ησυχίας και της ασφάλειας.
Τρία βασικά μέτρα προτείνονται:
1. Αποκλεισμός των αιολικών πάρκων δυτικά της Ιονίας Οδού. Το αιολικό δυναμικό είναι μικρό και τα οφέλη ελάχιστα σε σχέση με το τεράστιο οικολογικό κόστος προς τα σπάνια αρπακτικά πουλιά
2. Εγκατάσταση και σταθερή λειτουργία ταΐστρας για γύπες (με απόθεση νεκρών ζώων, όπως στη Δαδιά). Αυτή ευνοεί την επιβίωσή των αρπακτικών όχι μόνο λόγω διευκόλυνσης στην αναζήτηση τροφής (που μειώνεται όσο μειώνεται η ελεύθερη κτηνοτροφία) αλλά και στην αποτροπή της δηλητηρίασης από δολώματα.
3. Συνολική ανάδειξη του Ξηρομέρου ως περιοχής με πολύπλευρες φυσικές και πολιτιστικές αξίες όπου η ευημερία της πρέπει να αναδείξει και να προστατέψει τη μοναδική φυσική της κληρονομιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου