Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Καταργούν το Ταμείο Πυροπλήκτων!


Άγνωστη η τύχη των 134 εκατ. ευρώ που απομένουν.
Κατάργηση του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, που είχε συσταθεί μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 για τη συγκέντρωση δωρεών για τους πυροπαθείς, προβλέπει το νομοσχέδιο για την «Κατάργηση και Συγχώνευση Υπηρεσιών, Οργανισμών και Φορέων» που εκκρεμεί στη Βουλή και πρόκειται να συζητηθεί μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. 
Στο άρθρο 1γ προβλέπεται ότι το Ταμείο καταργείται από 1.1.2011 και το σύνολο των ταμειακών του υπολοίπων «περιέρχεται στην αρμοδιότητα του Υπουργού Οικονομικών και διατίθεται για την υλοποίηση του σκοπού των εισφορών ή δωρεών». Οι διαδικασίες και οι τρόποι ορίζονται με αποφάσεις αποκλειστικά του Υπουργού Οικονομικών. 
Τρία ακριβώς χρόνια μετά την τραγωδία του 2007, έχει εκταμιευθεί μόλις το 36% από τα 211 εκατομμύρια ευρώ που είχαν συγκεντρωθεί από εισφορές πολιτών και φορέων. 134,5 εκατομμύρια παραμένουν αχρησιμοποίητα, την ώρα που οι ανάγκες είναι τεράστιες και η αποκατάσταση των κατεστραμμένων περιοχών ελάχιστα έχει προχωρήσει.
Για το θέμα αυτό οι υποψήφιοι περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας με την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Κώστας Παπακωνσταντίνου και Πελοποννήσου με την ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ Λάμπρος Μπούκλης, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:
«Είναι πραγματικά εξοργιστικό, ότι χρήματα που προσφέρθηκαν από την κοινωνία για συγκεκριμένες δράσεις αλληλεγγύης, τα δανείστηκε αυθαίρετα το κράτος και τα κράτησε όλα αυτά τα χρόνια σε αδράνεια για να εξυπηρετήσουν λογιστικές σκοπιμότητες των κυβερνήσεων και να εμφανίσουν τεχνητά μειωμένο το δημόσιο έλλειμμα.
Ακόμη πιο ανησυχητική, όμως, είναι η δρομολογούμενη κατάργηση του Ταμείου χωρίς επαρκείς εγγυήσεις ότι τα 134,5 εκατομμύρια που μένουν θα διατεθούν αποκλειστικά και άμεσα για προγράμματα βιώσιμης αποκατάστασης των καμένων περιοχών. Χωρίς τέτοιες εγγυήσεις, το Ελληνικό Δημόσιο πρακτικά θα έχει υπεξαιρέσει για άλλους σκοπούς τις ιδιωτικές δωρεές που προσφέρθηκαν αποκλειστικά για τους πυρόπληκτους και ανήκουν αποκλειστικά σ’ αυτούς.
Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ και η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ προειδοποιούμε ότι ακόμη και απλό ενδεχόμενο να καταλήξουν τα χρήματα αυτά στη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού και στους δανειστές της χώρας, αποτελεί εγκληματική πράξη και σκάνδαλο πρώτου μεγέθους. Πέρα από τα όσα χρειάζεται να γίνουν άμεσα σε όλα τα επίπεδα για να μην ξαναζήσουμε πουθενά την τραγωδία του 2007, χρωστάμε έστω και τώρα την άμεση επούλωση των πληγών και τη διαμόρφωση μιας βιώσιμης διεξόδου από την οικονομική, κοινωνική και οικολογική κρίση.
Οι περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου και οι συνδυασμοί που συμμετέχουμε στις εκλογές της Κυριακής, πρέπει να συζητήσουμε άμεσα για τις εγγυήσεις που είναι απαραίτητο να διεκδικηθούν για να μη ζήσουμε μια δεύτερη καταστροφή, οικονομική αυτή τη φορά, στις πυρόπληκτες περιοχές.
                                                                                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου