Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Ποτέ ξανά κακομεταχείριση μεταναστών εργατών!

Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 1 Απριλίου 2017

Δελτίο τύπου

Ποτέ ξανά κακομεταχείριση μεταναστών εργατών!

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων σχετικά με την
κακομεταχείριση και τους πυροβολισμούς κατά των απλήρωτων διαμαρτυρομένων ξένων εργατών από μπράβους ορισμένων καλλιεργητών φράουλας το 2013,στη Μανωλάδα,  είναι πράγματι «χαστούκι» για τη χώρα μας. Με την απόφαση διαπιστώνεται ότι, στην περίπτωση αυτή, «το κράτος παρέβη τις υποχρεώσεις του προκειμένου να αποτρέψει την εμπορία ανθρώπων, να προστατέψει τα θύματα, να διερευνήσει αποτελεσματικά τα διαπραχθέντα αδικήματα και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους».
Χαστούκι μεν, μπορεί όμως, και πρέπει, να αποτελέσει ισχυρό μάθημα και αφετηρία όχι απλώς άλλης συμπεριφοράς αλλά και γενικότερα ορθής νοοτροπίας απέναντι στο μετανάστη που -ακόμη και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες- κάνει τις βαριές δουλειές (όπως η δουλειά στα θερμοκήπια φράουλας), που οι έλληνες πολίτες αποφεύγουν.
Η καλλιέργεια φράουλας (όπως και άλλες ανάλογες)  είναι δυναμική εξαγωγική παραγωγή και όχι απλώς δεν της αρμόζει η κακομεταχείριση των ξένων εποχιακών εργατών, αλλά μόνο αν διασφαλίζεται η αξιοπρεπής εργασία και αμοιβή τους, μπορεί μακροχρόνια να σταθεί ως προϊόν με εικόνα αποδεκτή από το ευαίσθητο καταναλωτικό κοινό προηγμένων χωρών.
Επιβάλλεται χωρίς περιστροφές, να πούμε «ποτέ ξανά κακομεταχείριση των ευάλωτων εποχιακών ξένων εργατών».
 Και να το πούμε όλοι:  οι καλλιεργητές, που πρέπει να απομονώνουν ακαριαία όσους τυχόν δείξουν ξανά νοοτροπία βίας και εξαπάτησης των εργατών, οι υπηρεσίες ελέγχου που οφείλουν να προλαμβάνουν και όχι μόνο να καταστέλλουν, η δικαιοσύνη που οφείλει να φτάνει το μαχαίρι της έρευνας στο κόκκαλο, το κεντρικό κράτος που οφείλει να δημιουργήσει συνθήκες για νόμιμη και αξιοπρεπή εποχιακή απασχόληση.

Γιώργος Κανέλλης, περιφ. Σύμβουλος, επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου