Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Οικολογική καινοτομία και αιειφορία

 ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΧΑΙΑΣ                             ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Δελτίο τύπου

Πάτρα 10 Μαΐου 2014


Αξιοσημείωτη ήταν η επιτυχία της εκδήλωσης για την Οικολογική καινοτομία που διοργάνωσαν την Πέμπτη 8 Μαϊου, στην Πάτρα, στην αγορά Αργύρη, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΧΑΙΑΣ και η περιφερειακή παράταξη ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ.
Η εισηγήτρια του θέματος Δρ. Νίκη Λαμπροπούλου, εκπαιδευτικός, σύμβουλος σε προγράμματα καινοτομίας και υποψήφια Ευρωβουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινους καθώς και υποψήφια περιφ. Σύμβουλος με την Οικολογική Δυτική Ελλάδα μετά την λήξη της πλούσιας σε υλικό τεκμηρίωσης εισήγησή της είχε ιδιαίτερα ζωντανό και καρποφόρο διάλογο με νέους ανθρώπους που παραβρέθηκανα και μίλησαν για τις προσπάθειές τους και τα εμπόδια που συναντούν προκειμένου  να δημιουργήσουν κέντρο καινοτομίας στην Πάτρα.


Ακολουθούν παρακάτω βασικά σημεία της εισήγησης της κας Λαμπροπούλου
Καινοτομία είναι «να κάνεις αλλαγές σε κάτι εγκαθιδρυμένο και πιο συγκεκριμένα εισάγοντας νέες μεθόδους, ιδέες ή προϊόντα». Αυτό μπορεί να είναι ένα καινούριο ή βελτιωμένο προϊόν, μια υπηρεσία, ένα σύστημα, μια διαδικασία, μια προσέγγιση, ο τρόπος διανομής, κτλ. Σύμφωνα με τον Peter Drucker,  “Καινοτομία είναι το ειδικό εργαλείο των επιχειρηματιών, μέσω του οποίου εκμεταλλεύονται την αλλαγή σαν μια ευκαιρία για μια διαφορετική δραστηριότητα ή υπηρεσία. Είναι δυνατό να παρουσιαστεί σαν μια πειθαρχία, είναι δυνατό να μαθευτεί, είναι δυνατό να εξασκηθεί.”

Η Πράσινη Βίβλος της ΕΕ για την Καινοτομία: Ο όρος Καινοτομία μπορεί να αναφέρεται στη διαδικασία – μετατροπή μιας ιδέας  σε εμπορεύσιμο προϊόν ή σε υπηρεσία, σε μια νέα μορφή οργάνωσης της  επιχείρησης, σε μια νέα ή βελτιωμένη λειτουργική μέθοδο παραγωγής, σε ένα νέο τρόπο παρουσίασης ενός προϊόντος (design, marketing) ή ακόμη και  σε μια νέα μέθοδο παροχής υπηρεσιών. Μπορεί επίσης να αναφέρεται στο σχεδιασμό και στην κατασκευή νέου βιομηχανικού  εξοπλισμού, στην υλοποίηση ενός έργου με νέο τρόπο διαχείρισης ή να υποδηλώνει  ένα νέο τρόπο σκέψης για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης ή ενός προβλήματος.

Η Οικολογική Καινοτομία ειδικότερα είναι η καινοτομία που ευνοεί την Αειφόρο Ανάπτυξη. Η έξοδος από την κρίση δε συμβαίνει σε βάθος χρόνου αλλά προς διαφορετική κατεύθυνση. Όταν η καινοτομία βασίζεται στη συλλογικότητα, όσον αφορά το σπίτι μας, τον πλανήτη γη και τους κατοίκους του, και υποστηρίζει την οικολογική συνείδηση, τότε αναπτύσσεται η οικονομία και η αειφόρος ανάπτυξη. 
Ο επικεφαλής της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Γιώργος Κανέλλης, προλογίζοντας την εκδήλωση, υπογράμμισε ότι στο καίριο ζήτημα της συμφιλίωσης σύγχρονου πολιτισμού και φύσης η οικολογική καινοτομία είναι αποφασιστικής σημασίας. Ως ιδιαίτερα σημαντικό και πετυχημένο παράδειγμα οικολογικής καινοτομίας ανέφερε την χρηματοδότηση και επιτυχή επίλυση του προβλήματος της αντικατάστασης των επιβλαβών για το όζον  της ατμόσφαιρας χημικών, σε συσκευές όπως τα ψυγεία από την Greenpeace.

Περισσότερα για την εισηγήτρια : http://www.nikilampropoulou.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου