Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Εικόνες από το μέλλον της "Παπανικολού"


Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 12 Απριλίου 2013

Ρύπανση από υπερχείλιση ΧΥΤΑ: εικόνες από το μέλλον για την ‘Παπανικολού’

Η ρύπανση των υδάτων από την υπερχείλιση του ΧΥΤΑ Ιωαννίνων μετά από δυνατές βροχοπτώσεις δείχνει τι θα συμβεί και με την περίπτωση Παπανικολού. Η Περιφέρεια Ηπείρου γελοιοποιείται δικαιολογώντας τα αδικαιολόγητα  - η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα βρεθεί στην ίδια θέση αν δεν σταματήσει το παράλογο έργο. «Δεν φταίει ο ΧΥΤΑ. Απλά έβρεξε περισσότερο από το συνηθισμένο και υπερχείλισε….». Η ‘ιστορική’ δήλωση της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου θα ήταν απλό αστείο, αν δεν μας έφερνε στο νου το τι θα συμβεί με το ΧΥΤΑ Παπανικολού. Ως γνωστόν, ο «ΧΥΤΑ της Δυτικής Αιγιάλειας» είναι χωροθετημένος μέσα σε ρεματιά, πάνω σε πηγές, δίπλα στο ποτάμι και κάτω από έναν καταρράκτη.

Όπως σημειώνει και ο Δήμαρχος Τζουμέρκων, ο ΧΥΤΑ Ιωαννίνων είχε σχεδιαστεί με άλλα κλιματικά δεδομένα και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία γίνονται ολοένα συχνότερα. Έτσι υπερχείλισε για δεύτερη φορά με συνέπεια τη ρύπανση της γειτονικής ρεματιάς, του υδροφόρου ορίζοντα και του ποταμού Αράχθου.

Όπως γνωρίζουμε, τα μεγάλα ύψη απότομων βροχοπτώσεων γίνονται ολοένα πιο συχνά στη χώρα μας – αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Άραγε, είχε αυτό προβλεφθεί  στο σχεδιασμό του «αμαρτωλού» ΧΥΤΑ Παπανικολού; Θυμίζουμε ότι στις 6 Φεβρουαρίου 2012 τεράστιες ποσότητες νερού διήλθαν ορμητικά μέσα από το χώρο όπου έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ.

Κάνουμε έκκληση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: για να μην βρεθούν στη θέση των συναδέλφων της Ηπείρου να αναγκασθούν να δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα, ας σταματήσουν το έργο.

Κώστας Παπακωνσταντίνου
Περιφερειακός Σύμβουλος, Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου
(φωτο. : όψεις περιοχής Παπανικολού)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου