Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Απορρίμματα:λύση μόνο η συμμετοχή των πολιτών


Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 5 Οκτωβρίου 2012

Η Αιγιάλεια δείχνει το δρόμο

Η επιχειρούμενη διαχείριση απορριμμάτων με τη συμμετοχή των πολιτών είναι η μόνη σίγουρη λύση. Ο Δήμος μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά – αν το θελήσει

Η πρόσφατη συνάντηση για τη διαχείριση και εκμετάλλευση των απορριμμάτων από τους πολίτες ήταν εντυπωσιακή. 150 άτομα συγκεντρώθηκαν στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αιγίου για να ακούσουν τις προσπάθειες που γίνονται σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να ξεκινήσει κάτι ανάλογο και εδώ. Κεντρικό ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση του πετυχημένου παραδείγματος στη Λακωνία.

Βέβαια, το κοινό της Αιγιάλειας αποδείχτηκε ιδιαίτερα απαιτητικό και «βομβάρδισε» με αιχμηρές ερωτήσεις τους ομιλητές. Η ουσία, πάντως, είναι μία. Το μοντέλο που μπορεί να δώσει άμεσα λύση είναι η ενεργός εμπλοκή των πολιτών. Το σχέδιο είναι, στη βάση του, απλό:

-          Πρώτον, οι ίδιοι οι πολίτες κάνουν διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή (στο σπίτι και την επιχείρηση). Τα διαλεγμένα απορρίμματα γίνονται πλέον πολύτιμα προϊόντα και συγκεντρώνονται (μόνο κόστος είναι ο χώρος και μια πρέσα για να τα «συσκευάζει»).
-          Δεύτερον, τα προϊόντα αυτά, μόλις μαζευτούν σε ικανή ποσότητα, πηγαίνουν στις βιομηχανίες που τα ζητούν
-          Το κέρδος επιστρέφει απευθείας στους πολίτες οι οποίοι, έτσι, ελαφρύνονται από το κόστος αποκομιδής.

Οι παραλλαγές στο μοντέλο είναι πολλές: στη Λακωνία και στην Αρκαδία είναι η πολυμετοχική Α.Ε. όπου οι πολίτες, εκτός από συνδρομητές στην προσπάθεια, μπορούν να είναι και μέτοχοι. Όποια κι αν είναι η παραλλαγή, το βασικό μοντέλο έχει μεγάλα πλεονεκτήματα:
1.      Οι πολίτες πείθονται να κάνουν διαλογή (στη Σπάρτη ζητά συμμετοχή ο μισός πληθυσμός)
2.      Γνωρίζουν ότι τα απορρίμματα θα πάνε όντως για ανακύκλωση και όχι «στα σκουπίδια»
3.      Ελαφρύνονται οικονομικά.

Απέναντι στην επιλογή των εργοστασίων, αυτό το μοντέλο δίνει λύση άμεσα και μας απαλλάσσει από τεράστιο κόστος. (θα το επαναλάβουμε: με τα εργοστάσια, εκτός από τωρινό κόστος αποκομιδής, θα φορτωθούμε με μεγάλο κόστος διαχείρισης – το οποίο τώρα δεν πληρώνουμε – όπως και με ποινικές ρήτρες ότι θα παρέχουμε συνεχώς απορρίμματα προς εκμετάλλευση.)

Ο μέσος πολίτης χρειάζεται να αφιερώσει 1-2 λεπτά από το χρόνο του. Ο Δήμος μπορεί να είναι αρωγός, συνεργάτης ή και συνεταίρος. Μπορεί εύκολα, για παράδειγμα, να παραχωρήσει κάποιο χώρο για συγκέντρωση των υλικών. Το κέρδος θα είναι μεγάλο αφού θα ελαφρυνθεί κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο.

Οι εξελίξεις είναι ταχύτατες. Η Αιγιάλεια, έχει την ευκαιρία να δείξει το δρόμο σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα. Θα το κάνει ως κοινό μέτωπο ή θα τραβήξουν μόνο λίγοι το κουπί;

Κώστας Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου