Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Διαχείριση απορριμμάτων: περιμένοντας τον πρίγκιπα του παραμυθιού…


Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 12 Οκτωβρίου 2012
Διαχείριση απορριμμάτων: περιμένοντας τον πρίγκιπα του παραμυθιού…
Αντί να περιμένει μια μαγική διέξοδο, η τοπική αυτοδιοίκηση όφειλε να κάνει απλές ουσιαστικές κινήσεις για να περιορίσει τον όγκο των απορριμμάτων και να κάνει την τελική λύση ευκολότερη.
Η εξομολόγηση του Δημάρχου Πύργου για την κατάσταση με τα απορρίμματα ήταν ειλικρινής, αλλά έδειξε το μεγάλο πρόβλημα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εμμένει στο να αναζητά λύση στον τρόπο διάθεσης των απορριμμάτων – προς τέρψη εκείνων που θέλουν να διαιωνίζεται το πρόβλημα και να πλουτίσουν από αυτό. Η λύση, όμως, πρέπει να δοθεί στην παραγωγή των απορριμμάτων από τους ίδιους τους Δημότες και το Δήμο.
Τι εμπόδιζε το Δήμο να κάνει πρόταση για κομποστοποίηση οργανικών στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας όπου υπήρχαν 30 εκατομμύρια € διαθέσιμα; Τι εμπόδιζε το Δήμο να θέσει ένα χώρο για θρυμματισμό των κλαδεμάτων τα οποία, μαζί με τα υπόλοιπα φυτικά υπολείμματα από πάρκα, κήπους και δεντροστοιχίες, αποτελούν παραπάνω από το 15% των απορριμμάτων; Ακόμη και με μέτρια επιτυχία, ο Δήμος θα είχε απαλλαγεί από τουλάχιστον το 30% των απορριμμάτων, και μάλιστα εκείνων που είναι πιο επικίνδυνα για ρύπανση, τα οργανικά.
Προσπάθησε ο Δήμος να ενημερώσει συστηματικά τους Δημότες για την ανακύκλωση; Αναζήτησε συμμαχίες με την κοινωνία για εμπλοκή των Δημοτών στη διαλογή στην πηγή και να θέσει τους Δημότες προ των ευθυνών τους όταν εκείνοι δεν συμμορφώνονται με τον κοινό στόχο διαχείρισης των απορριμμάτων;
Δεν έγινε τίποτα από αυτά. Μοιρολατρικά, με τη στερεότυπη νοοτροπία «αυτά δεν γίνονται» αναζητούσε απλά χώρο ταφής, εγκλωβίστηκε στους (ορθά) πιεστικούς περιορισμούς και πλέον απλά ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί λύση με ένα ακριβό εργοστάσιο που - όπως έχουμε πει επανειλημμένα -  θα φορτώσει με δυσβάσταχτα τέλη αποκομιδής και διαχείρισης τους πολίτες.
Ο Δήμος θα μπορούσε κάλλιστα σήμερα, δύο χρόνια μετά την εκλογή του, να είχε μειώσει αισθητά τον όγκο των απορριμμάτων, να είχε απαλλαγεί από τα πιο επικίνδυνα από αυτά και να αντιμετώπιζε  πολύ μικρότερα προβλήματα. Αντί για αυτό, κατέληξε στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης…
Ακόμη και τώρα, έχει τη δυνατότητα να στραφεί στους ίδιους τους παραγωγούς των απορριμμάτων, στους πολίτες και στις υπηρεσίες του και να βρει απλές πρακτικές λύσεις για να ελαττώσουν – όχι να λύσουν οριστικά- το πρόβλημα.
Κώστας Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακός Σύμβουλος

1 σχόλιο:

  1. Συμφωνωντας απολυτως με την ζητουμενη "πρωτοβουλη παρεμβαση" των Δημαρχων, Αλλα και των δημαρχιακων μηχανισμων "συλλογης των στερεων αποβλητων" καθε μιας πολης, θα ηθελα απλως να επισημανω επιπροσθετως την αναγκη:
    1.Οι δημοι να παρουν την ευθυνη "καταγραφης και ελεγχου" της ποιοτητας και της ποσοτητας του συνολου των "στερεων αποβλητων" που παραγονται απο ολες της πηγες δημιουργιας τους, μεσα στα διοικητικα ορια της περιοχης ευθυνης τους.Πληροφωροντας τους πολιτες τους καιολους τους παραγωγους στερεων αποβλητων για το τι επιτρεπεται να συλλεγουν
    2. Με πρωτοβουλια τους και εφαρμοζοντας την υπαρκτη νομοθεσια,μπορουν να μαζευουν μονο "καθαρα αστικα" στερεα αποβλητα, ικανα να υποστουν παραπερα διαχωρισμο-αξιοποιηση υλικων για ανακυκλωση. Ετσι: να αποκλεισουν την αναμειξη "στην βαρελλα συλλογης" των ειδικων-επικινδυνων στερεων αποβλητων που τυχον παραγονται στην περιοχη ευθυνης τους.
    Συμβαλλοντας ταυτοχρονα -αποτελεσματικα σε δυο καυτευθυνσεις: α)Και να μην δημιουργουν, στα τοπικα δικτυα συλλογης-μεταφορτωσης-συμπιεσης-μεταφορας στην ΧΥΤΑ μεγαλων ειτε μικρων ογκων, "μικτων επιμολυσμενων" με ειδικα-επικινδυνα στερεα αποβλητα που δεν μπορουν με κανενα τροπο μετα να ξεχωρησουν!!Και αχρηστευουν οποιαδηποτε ενεργεια αξιοποιησης στερεων αποβλητων,την ιδια την ΧΥΤΑ, και τοξινωνουν τοπο και ανθρωπους συλλογης -διαχειρησης "σκουπιδιων"!!
    β)Και να συντελεσουν καθοριστικα ωστε να απομονοθουν οι τοπικες πηγες, δημιουργιας ειδικων-επικινδυνων στερεων αποβλητων και να δρομολογηθουν τα καμωματα τους, μονο και αποκλειστικα ,σε ειδικα ξεχωριστα δικτυα συλλογης. Πληρωνοντας αναλογα με την ποιοτητα και ποσοτητα που οι παραγωγοι τους επιμενουν να τα παραγουν. εφοσον φυσικα πιστευουνοτι: ο ρυπαινων πρεπει να πληρωσει!!
    Η καλη δουλεοια με τα σκουπιδια απο το ξεκινημα-την αρχη της(τον διαχωρισμο στην συλλογη ) μονο μπορεινα γινει σωστα!!
    Και σε αυτο μονο οι δημαρχοι και οι δημαρχιακοι μηχανισμοιτοπικης συλλογης "στερεων αποβλητων" μπορουν να συμβαλουν!!
    Ετσι ξεκινα να προστατευεται ουσιαστικα ο πολιτης-δημοτης και ο τοπος απο αυθαιρεσιες και "κομπινες ολκης" με τα συλλεγομενα "μικτα-επιμολυσμενα "με ειδικα-επικινδυνα στερεα αποβλητα και "σκουπιδια"!! σε καθε τοπο.
    Ιδου "η ακρη του νηματος της Αριαδνης" λοιπον για οποιον θελει, δυναται και μπορει να βγει απο τον λαβυρινθο και να ειναι ηγετης εκλογικευσης του τρελλου-χαοτικου συστηματος που θελει να μας κυβερνα(π.χ. μεσω των στερεων αποβλητων)!!!
    Φιλικα Θανασης Παντελογλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή