Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

"Νίπτει της χείρας" η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη λουρονησίδα Κοτυχίου!

 

Οικολογική Δυτική Ελλάδα

Πάτρα  12  Ιουλίου  2022

 

"Νίπτει της χείρας" η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

 για την ορθή αποκατάσταση της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου!

 Η  συζήτηση της επερώτησης της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Με «πέταμα της μπάλας στην εξέδρα» ισοδυναμεί η απάντηση που έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Λ. Δημητρογιάννης στον περιφερειακό σύμβουλο της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Κυριάκο Γαλάνη, ο οποίος ανέπτυξε, στο Περιφερειακό συμβούλιο της 11ης Ιουλίου την σχετική  με την επιστημονικά ορθή διαχείριση της λουρονησίδας του Κοτυχίου επερώτησή του.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα του κ. Γαλάνη «Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε και με ποιο χρονοδιάγραμμα ώστε η υλοποίηση της Μελέτης να ενταχθεί στο πρόγραμμα Έργων της Περιφέρειας και να εκτελεσθεί επιτέλους, προς όφελος του Εθνικού μας Πάρκου, της αλιείας αλλά και της εικόνας και του κύρους της Περιφέρειας;» ο κ. Δημητρογιάννης ισχυρίστηκε ότι η Περιφέρεια δεν έχει (!) την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που από το 2015 έχει συντάξει το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, ώστε να αποτελέσει αυτή βάση ενός έργου μόνιμης ενίσχυσης της λουρονησίδα απαραίτητης για τηνοπικολογική ισορροπία και την αλιευτική αξιοποίηση του Κοτυχίου, αντί των γνωστών πρακτικών ρίψης μπάζων και ογκολίθων.

Ο κ. Δημητρογιάννης φαίνεται ότι ξέχασε το δελτίο τύπου της ΠΔΕ όπου διατυμπανίζονταν η κατάληξη της πρόσφατης διαδικτυακής συνάντησης στις 8-2-2022, την οποία οργάνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασιλόπουλος και για την οποία η ανακοίνωση της Περιφέρειας, μεταξύ άλλων ανέφερε:

 《Ένα έργο που είχε «βαλτώσει» για παραπάνω από μια δεκαετία, απειλώντας την υπόσταση της Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, ενεργοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω της Προγραμματικής Σύμβασης που επίκειται να υπογράψει με το Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς, με στόχο την εκτέλεση του έργου αποκατάστασης της λουρονησίδας της Λιμνοθάλασσας. …Το έργο έμεινε της «καλένδες» και χάρη στο ενδιαφέρον και την άμεση ανταπόκριση της παρούσας Περιφερειακής Αρχής στην πρόσκληση του Φορέα, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι ενέργειες για την υπογραφή - το ταχύτερο δυνατό - της Προγραμματικής Σύμβασης. …Μολονότι ο Φορέας είχε ολοκληρώσει τις απαιτούμενες ενέργειες (εκτίμηση και καταγραφή της κατάστασης, πρόταση μέτρων για την αποκατάσταση, οριοθέτηση αιγιαλού, εξασφάλιση χρηματοδότησης) πριν από χρόνια, το έργο δεν προχώρησε, αφού παρά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης με την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η προκήρυξη για την εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν έγινε ποτέ. Το έργο έμεινε της «καλένδες» και χάρη στο ενδιαφέρον και την άμεση ανταπόκριση της παρούσας Περιφερειακής Αρχής στην πρόσκληση του Φορέα, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι ενέργειες για την υπογραφή - το ταχύτερο δυνατό - της Προγραμματικής Σύμβασης.》

Στη συνέχεια μάθαμε ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας έφερναν αντιρρήσεις για να μην αυξηθεί ο φόρτος με ένα ακόμη έργο!. Φαίνεται πως καλά και επείγοντα έργα στην περιφέρειά μας είναι μόνο οι οδοποιίες.

Επειδή για μας τα περιβαλλοντικά έργα, σαν το συζητούμενο, έχουν άμεση προτεραιότητα  ώστε να συμβάλλουν στην ανάσχεση της μείωσης της βιοποικιλότητας και των πόρων και της κλιματικής κρίσης, τονίζουμε ότι:

-Είναι καιρός να τεθεί τέρμα στα προσχήματα και τις φαιδρές δικαιολογίες και να προγραμματιστεί το έργο. Εκ νέου αυθαίρετες ρίψεις μπάζων και ογκολίθων είναι αδιανόητες.

-ΟΦΥΠΕΚΑ, Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης και Περιφέρεια Δ. Ελλάδας οφείλουν άμεσα να συνεργαστούν για να προγραμματιστεί και να ΓΙΝΕΙ το έργο όπως πρέπει, με την πρωτοβουλία και τον συντονισμό να ανήκει στην ευθύνη της Περιφέρειας.

Από την πλευρά μας, ας έχουν υπόψη όλοι ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα, ώστε ό,τι καλό έχει γίνει μέχρι τώρα (Μελέτη ΕΛΚΕΘΕ, οριοθέτηση Κοτυχίου, ένταξη του έργου από τον Φορέα Διαχείρισης στο ΕΣΠΑ για την χρηματοδότησή του), να μην πάει χαμένο.

 

Παρακάτω παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της επερώτησης της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κύριοι Αντιπεριφερειάρχες,

Όπως γνωρίζετε η Λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου στην Ηλεία είναι ο σημαντικότερος υγρότοπος του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου, Στροφυλιάς, Κυπαρισσιακού. Πλέον της σημασίας του για την άγρια ζωή σε αυτόν στηρίζεται και αξιοσημείωτη αλιευτική δραστηριότητα.

Τόσο η πρώτη του λειτουργία (χώρος διαβίωσης σπάνιων και προστατευόμεων πτηνών και άλλων ειδών άγριας ζωής) όσο και η δεύτερη (αλιευτική δραστηριότητα φυσικού ιχθυοτροφείου) απειλούνται από την καταστροφή από ακραίες καιρικές συνθήκες της λουρονησίδας που το διαχωρίζει από την θάλασσα, .

Η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού έχει επανηλλειμένα στο παρελθόν αντιμετωπιστεί με ρίψη μπάζων και ογκολίθων, χωρίς οποιαδήποτε μελέτη, πράγμα αντίθετο με την περιβαλλοντική νομμοθεσία πο επιβάλλει μελέτη για οποιαδήποτε επέμβαση σε προστατευόμενη περιοχή.

 

Ο πρώην Φορέας Διαχείρισης, μετά από πρόταση και αγώνες περιβαλλοντικών οργανώσεων, προκάλεσε την διεξαγωγή Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. η οποία είναι έτοιμη από το 2015 και εκκρεμεί η εκτέλεσή της.  Επίσης ξεπέρασε και το άλλο εμπόδιο αυτό της νόμιμης οριοθέτησης του λιμνοθάλασσας, έχοντας ήδη ολοκληρώσει αυτή από το 2017 ολοκληρώσει αυτήν.

Παραταύτα η Αντιπεριφέρεια Ηλείας δεν έχει θέσει σε προτεραιότητα την υλοποίηση της Μελέτης αυτής, παρότι και φέτος είχαμε μερική καταστροφή της λουρονησίδας, παρά τις δημόσιες υποσχέσεις της προς περιβαλλοντικές οργανώσεις που ανέδειξαν για πολλοστή φορά τη σημασία του θέματος..

 

Ερωτάσθε: Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε και με ποιο χρονοδιάγραμμα ώστε η υλοποίηση της Μελέτης να ενταχθεί στο πρόγραμμα Έργων της Περιφέρειας και να εκτελεσθεί επιτέλους, προς όφελος του Εθνικού μας Πάρκου, της αλιείας αλλά και της εικόνας και του κύρους της Περιφέρειας;

 

 

Κυριάκος Γαλάνης

 

Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτ. Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου