Κύριε Περιφερειάρχη
Μολονότι θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις απόψεις μας για την «μετα-πυρική» πολιτική, οφείλουμε από τώρα να επισημάνουμε δύο απαρέγκλιτες αρχές.
Α. Απαιτείται γνώση στα μεσογειακά οικοσυστήματα. Για να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος με αποτυχημένες ή άσκοπες δράσεις και κατασπατάληση πολύτιμων πόρων οφείλουμε, επιτέλους - ειδικά υπό το πρίσμα της κλιματικής κρίσης- να αξιοποιήσουμε την οικολογία των μεσογειακών οικοσυστημάτων. Αυτό απαιτεί καθοδήγηση και από ειδικούς στα μεσογειακά οικοσυστήματα, δηλαδή πρωτίστως με σπουδές Βιολογίας και Οικολογίας (όχι μόνο Δασολόγους) και να μην εστιάσουμε (πάλι) στις υποδείξεις μηχανικών. Ευτυχώς, η Δυτική Ελλάδα διαθέτει υψηλού επιπέδου Ακαδημαϊκή δραστηριότητα στην διαχείριση μεσογειακών οικοσυστημάτων.
Β. Απαιτείται ευρεία διαφάνεια και συναίνεση στην τελική επιλογή δαπανών. Αν συγκεντρωθούν πόροι (από δωρεές, έκτακτες ενισχύσεις κ.λπ.) για αποκατάσταση των καμένων περιοχών πρέπει να συσταθεί ευρεία διαπαραταξιακή, διακομματική και διεπιστημονική επιτροπή η οποία θα εγγυηθεί την επιλογή των πιο απαραίτητων και σχετικών δράσεων. Πρέπει να αποφύγουμε αστοχίες του «Ταμείου Μολυβιάτη» όπου, μετά από ένα «πρώτο γύρο» προφανών δαπανών αποκατάστασης περιουσιών και υποδομών, υπήρξε υπερπροσφορά συχνά ασχέτων με πυρκαγιές προτάσεων, κάτι που δυσκόλεψε την απορρόφηση των πόρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου