Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Οι θίνες και οι παραλίες δεν είναι πίστες

 


 

Καταστροφική διέλευση από την παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας. 
Φωτ. Δ. Μαμάσης

Να αποδοκιμάσουμε την κατακρεούργηση των αμμόλοφων από τα εκτός δρόμου οχήματα

Η απέραντη αμμουδιά και οι αμμόλοφοι της Δυτικής Ελλάδας, από Άραξο μέχρι Νέδα, το πιο ξεχωριστό και πολύτιμο φυσικό και τουριστικό χαρακτηριστικό της Περιφέρειας, καταστρέφεται από άσχετους ή ανεγκέφαλους που τα οργώνουν με εκτός δόμου οχήματα (μότο κρος, «γουρούνες», 4Χ4). Θυμίζουμε ότι  οι αμμουδιές και οι αμμόλοφοι είναι τα πιο περιζήτητα και προστατευόμενα οικοσυστήματα της Ευρώπης. Κάθε κίνηση οχήματος εκτός δρόμου απαγορεύεται.

Κι όμως, εξακολουθούν να υπάρχουν εκείνοι που όχι μόνο κινούνται εκτός δρόμου στην άμμο, αλλά περήφανα «ποστάρουν» τα κατορθώματά τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Πριν λίγες μέρες είδαμε να διαφημίζεται (με προσεγμένη σκηνοθεσία και πλάνα με drone) η επέλαση στις θίνες Βαρθολομιού από «γουρούνες». Τον Ιανουάριο ανάλογη διαφήμιση είχε η καταστροφική κίνηση μοτο κρος στις θίνες στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου στην Καλογριά.

Θυμίζουμε ότι οι αμμόλοφοι και οι αμμουδιές είναι εύθραυστα οικοσυστήματα που ανακάμπτουν δύσκολα. Η κίνηση τροχοφόρων είναι η κυριότερη αιτία διάβρωσής τους, και έτσι χάνεται η άμυνα της ακτής στην δράση κατά των κυμάτων και των ακραίων φαινομένων. Επιπλέον καταστρέφονται απειλούμενα είδη φυτών και το φώλιασμα πουλιών και της θαλάσσιας χελώνας.

 Η αντιμετώπιση του φαινομένου δεν είναι μόνο θέμα των υπηρεσιών και των Αρχών. Πρέπει όλοι μας να παρεμβαίνουμε, όχι μόνο αν δούμε οχήματα πάνω στην άμμο (ενημερώνοντας άμεσα Δασαρχείο, Λιμενικό και Αστυνομία), αλλά και όταν αυτές οι δράσεις δημοσιοποιούνται. Να θυμίζουμε σε όσους «ξεχνούν» ότι η κίνηση με τροχοφόρα σε αμμόλοφους δεν είναι «κατόρθωμα», αλλά μια καταστροφική παράνομη ενέργεια.

"Καθαρισμός" με γεωργικό μηχάνημα στην παραλία Καλογριάς

Στους αμμόλοφους κοντά στο Αρκούδι, Ηλεία

Στο facebook με την καταστροφή των αμμολόφων
στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου Στροφυλιάς

Πάνω στα κρινάκια της άμμου, Κυπαρισσιακός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου