Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Παρέμβαση κατά της αποψίλωσης του παρόχθιου δάσους στον Βουραϊκό και αποστράγγισης των εποχιακών υγροτόπων

 

Ο εποχιακός υγρότοπος κοντά στα Καλάβρυτα Δεκ. 2020. Φωτ. Γιώργος Μαρώσσης

Πάτρα 2 Φεβρουαρίου 2021

Προς:

-       Δήμο Καλαβρύτων, Δ.Ε. Καλαβρύτων

-       Δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αχαΐας, Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος

-       Δασαρχείο Καλαβρύτων

-       Φορέα Διαχείρισης Χελμού - Βουραϊκού

  Θέμα: Αίτημα για Οριοθέτηση και αποψίλωση Βουραϊκού Ποταμού.

Αναφορικά με το αίτημα από τον Δήμο Καλαβρύτων για οριοθέτηση του ποταμού Βουραϊκού και αποψίλωση της βλάστησης στο τμήμα από Καλάβρυτα μέχρι την στάση Κερπινής θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής: 

-       Η οριοθέτηση πρέπει πάντα να γίνεται με γνώμονα τα φυσικά όρια του ποταμού και να μην τον περιορίζει σε στενά όρια, νομιμοποιώντας μπαζώματα, καταπατήσεις και άλλες επεμβάσεις.

-       Το εν λόγω τμήμα του ποταμού, μαζί με τα υγρά λιβάδια και τις εποχιακά κατακλυσμένες εκτάσεις Δυτικά των Καλαβρύτων, αποτελεί εξαιρετικό βιότοπο, με σπουδαία βιοποικιλότητα και ειδυλλιακό φυσικό και αγροκτηνοτροφικό τοπίο. Προσφέρεται για τουριστική αξιοποίηση με παρόχθιες διαδρομές, προσφέροντας σημαντική προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν των Καλαβρύτων (από Κέρτεζη μέχρι Ζαχλωρού).

-       Η πλούσια βλάστηση και οι ρηχές εποχιακά κατακλυσμένες εκτάσεις αποτελούν τον φυσικό πνεύμονα του Βουραϊκού. Σε αυτές οξυγονώνονται τα νερά και κατακρατούνται οι ρύποι και έτσι ο Βουραϊκός αντέχει τις πιέσεις που δέχεται από ρυπογόνες εκροές τόσο αστικής όσο και αγροτικής και άλλης προέλευσης.

-       Στην εν λόγω περιοχή δεν παρατηρούνται πλημμυρικά φαινόμενα που απειλούν υποδομές καθώς τα πλεονάζοντα ύδατα κατακλύζουν με φυσικό τρόπο τα υγρά λιβάδια, αποτελώντας, όπως είπαμε, φυσικό φαινόμενο απαραίτητο για την «υγεία» του ποταμού.

-       Οι τυχόν ανάγκες καθαρισμό του ποταμού πρέπει να γίνονται με ήπια μέσα και τοπικά (π.χ. λίγα σημεία, μερικές δεκάδες μέτρα ή στην μία μόνο όχθη κάθε φορά) ώστε να μην διαταράσσεται το οικοσύστημα και η λειτουργία της υδρόβιας βλάστησης και να δίνεται καταφύγιο στα είδη πανίδας που πλήττονται.

-       Πρέπει να διατηρηθεί κάθε στοιχείο του παρόχθιου δάσους. Επιπλέον, η ανάγκη περιορισμού της εξάπλωσης του έλκους των Πλατάνων επιβάλει να μην προβούμε σε καμία επέμβαση σε υγιή σημεία του ποταμού.

 Οι προτεινόμενες επεμβάσεις θα καταστρέψουν την βλάστηση και θα αποστραγγίσουν τους φυσικούς εποχιακούς υγρότοπους. Μαζί με το μοναδικό τοπίο θα χαθεί ο φυσικός καθαρισμός των υδάτων σε ολόκληρο τον κάμπο των Καλαβρύτων και ο Βουραϊκός θα μεταμορφωθεί μεμιάς σε μολυσμένο ποτάμι. Οι επιπτώσεις θα φτάσουν στο φαράγγι και τις εκβολές.

Για τον λόγο, αυτό ζητούμε να μην προχωρήσει η εν λόγω πρόταση διότι προφανώς οδηγεί σε ολική αποψίλωση του ποταμού και οικολογική καταστροφή στον κάμπο των Καλαβρύτων. Προφανώς είμαστε όλοι ανοιχτοί στην συζήτηση ‘ήπιων επεμβάσεων με βάση συγκεκριμένο σχέδιο. Σε κάθε περίπτωση, είναι ευκαιρία να μιλήσουμε για την ανάδειξη αυτού του τμήματος του ποταμού με ήπιες παρεμβάσεις και διαμόρφωση διαδρομών.

Ο εποχιακός υγρότοπος κοντά στα Καλάβρυτα Ιαν. 2021. Φωτ. Γιώργος Μαρώσσης


Ο εποχιακός υγρότοπος κοντά στα Καλάβρυτα Δεκ. 2020. Φωτ. Γιώργος Μαρώσσης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου