Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Δράση τώρα θα προλάβουμε νέα αδιέξοδα στα απορρίμματα της Ηλείας!

 

Η συζήτηση της επερώτησης της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 Κάποιοι μπορεί να εφησυχάζουν που ο κίνδυνος να επανέλθει η Ηλεία στα γνωστά και οδυνηρά αδιέξοδα στη διαχείριση των απορριμμάτων της δεν είναι άμεσος (ας πούμε για 1-2 χρόνια). Αν όμως καμπανάκια δεν χτυπήσουν τώρα για μείωση των απορριμμάτων και εξοικονόμηση χώρου στον ΧΥΤΑ (και όχι ακόμη ΧΥΤΥ) της Τριανταφυλλιάς, η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας κινδυνεύει να βρεθεί με Μονάδα Επεξεργασίας απορριμμάτων, αλλά χωρίς χώρο για την διάθεση του υπολείμματος.

 Αυτή είναι η εικόνα που προέκυψε από την επερώτηση της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 26ης Νοεμβρίου για τους ανησυχητικούς ρυθμούς κορεσμού του «ΧΥΤΥ» Τριανταφυλλιάς.

 Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημητρογιάννης απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε να αναφερθεί στην αρμοδιότητα του ΦΟΔΣΑ - ξεχνώντας ότι η Περιφέρεια έχει την τελική ευθύνη για την ποιότητα ζωής. Τα στοιχεία που επιβεβαίωσαν του φόβους μας έδωσε στο περιφερειακό Συμβούλιο ο παρών στη συνεδρίαση, πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλείας και Δήμαρχος Ήλιδας κ. Λυμπέρης.

 

Ο κ. Λυμπέρης επιβεβαίωσε ότι έχουν ήδη εξαντληθεί περίπου τα δύο τρίτα από την χωρητικότητα των 450.000 τόνων (αντιστοιχούν σε 550.000 κυβικά μέτρα) του Χώρου Υγειονομικής Ταφής της Τριανταφυλλιάς και ότι ο ΦΟΔΣΑ μελετά την επέκτασή του, προτείνοντας σχετικό έργο στο αντίστοιχο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Στόχος είναι η Τριανταφυλλιά να λειτουργήσει ως ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής ταφής Υπολειμμάτων) που θα εξυπηρετεί την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων που σχεδιάζεται να ξεκινήσει να λειτουργεί το 2021.

Απλός υπολογισμός δείχνει ότι αν παραμείνουμε στην σημερινή κατάσταση της ετήσιας εισόδου ποσοτήτων, ο ΧΥΤΑ θα πρέπει να επεκταθεί πριν καν αρχίσει να λειτουργεί ως ΧΥΤΥ!

 Μένοντας σταθερά αφοσιωμένοι στην οριστική και βιώσιμη λύση υπογραμμίζουμε την ανάγκη:

- Να εξαντληθεί κάθε άμεσο μέτρο για την μείωση των ποσοτήτων που εισέρχονται στην Τριανταφυλλιά και την αύξηση της εκτροπής από την ταφή.

- Να αναπροσαρμοστούν υπέρ των δημοτών οι συμφωνημένες τιμές αποζημίωσης του εργολάβου, στο μέτρο που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι εκτροπής από την ταφή.

- Δήμοι και ΦΟΔΣΑ να εφαρμόσουν αποτελεσματικά την ανακύκλωση και ανάκτηση υλικών και  να λειτουργήσουν όλα τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, περιλαμβάνοντας ογκώδη, αγροτικά πλαστικά, φυτικά υπολείμματα και κλαδέματα.

-Να εφαρμοστεί διαρκής και σταθερή προώθηση της συνείδησης ανακύκλωσης στους πολίτες.

 

Χωρίς μόνιμη μείωση των απορριμμάτων και εκτροπή από την ταφή καμιά επέκταση (που δεν είναι απλή υπόθεση) δεν πρόκειται να δώσει λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου