Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Μαύρα Μαντάτα για τα Μαύρα Βουνά!

Οικολογική Δυτική Ελλάδα

Πάτρα 29 Ιουλίου 2020

 

Μαύρα Μαντάτα για τα Μαύρα Βουνά!

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος αποκάλυψε την Μαύρη αλήθεια για τα Μαύρα Βουνά με την νέα παράταση λειτουργίας των λατομείων!


 

Η ντροπιαστική για το κύρος της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας διατήρηση Λατομείων στο εσωτερικό Ζώνης υψηλής Προστασίας Εθνικού Πάρκου θα συνεχιστεί για τρία ακόμη χρόνια (και βλέπουμε) μετά τις ως τώρα «προσωρινές» παρατάσεις του 2011 και του 2014.

 

Αυτό προέκυψε κατά τη συζήτηση της επερώτησής μας, στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σχετικά με το τι σκοπεύει να πράξει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εν όψει λήξης της περιόδου παράτασης λειτουργίας των λατομείων Αράξου, μέσα στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου - Στροφυλιάς στο τέλος του τρέχοντος έτους.

 

Το πικρό αστείο είναι ότι αυτή τη φορά η παράταση λειτουργίας δεν αποτελεί μεταμεσονύκτια τροπολογία της κυβέρνησης, αλλά πρόταση της ίδιας της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας, η οποία δήλωσε ότι, κατόπιν «επικοινωνίας της με την Γεν. Γραμματεία Ενέργειας και Φυσικών Πόρων διευκρινίστηκε» ότι η λειτουργία των λατομείων θα συνεχιστεί αδιάκοπα έως και το 2023, διότι το τρέχον ΕΣΠΑ (το οποίο είχε το 2014 προβληθεί ως δικαιολογία της πολυετούς παράτασης) επρόκειτο μεν να λήξει το 2020, αλλά επεκτείνεται ως το 2023!

 

Αυτό σημαίνει ότι η κατεδάφιση των Μαύρων Βουνών, η οποία πλέον είναι ορατή και από την πλευρά της Καλογριάς, δηλαδή από το κέντρο του Εθνικού Πάρκου, θα συνεχιστεί, έξω από κάθε λογική προστασίας.  Ο Αντιπεριφερειάρχης μάλιστα, δήλωσε ότι οι ανάγκες σε υλικά θα ενταθούν λόγω και των έργων της Ολυμπίας Οδού  και ότι «εξετάζεται», αντί να απορριφθεί εξαρχής ως απαράδεκτο, το αίτημα των εταιριών των λατομείων, που το στηρίζουν και τα Επιμελητήρια Αχαΐας και Ηλείας για «επαναπροσδιορισμό», επέκταση δηλαδή των ορίων της Λατομικής ζώνης!

.

 Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα θεωρεί ότι η κατάσταση αυτή, με τις συνεχείς και πολυετείς παρατάσεις, γελοιοποιεί την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για το περιβάλλον. Πιστεύουμε ότι η Περιφέρεια άκριτα υιοθετεί την άποψη των εργολαβικών λόμπι, για τους οποίους τα «λατομεία Αράξου» αποτελούν μια εύκολη λύση. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οφείλει να δώσει τέλος οικοδομώντας εναλλακτικές λύσεις, με έγκαιρη πρόβλεψη και νομοθετική διευκόλυνση από την κυβέρνηση, ώστε να καταστεί ευχερής η ανεύρεση νέων λατομικών περιοχών.

 

Στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης θα είμαστε αρωγοί. Στην καταστροφή του Εθνικού πάρκου μόνο και μόνο για διευκόλυνση του «κατασκευαστικού τομέα» θα είμαστε αντίπαλοι. Ας το γνωρίζουν όλοι.

 

Κώστας Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακός σύμβουλος

697 676 8074

 


1 σχόλιο:

  1. Και εννοείται ότι από την πρώτη προσωρινή παράταση λειτουργίας του 2011 -και το λιγότερο μετά την 2η παράταση του 2014- δηλ 10 ή 7 χρόνια το λιγότερο είχαν περιθώριο οι αρμόδιες υπηρεσίες για ανεύρεση νέων λατομικών ζωνών σε κάθε περιφερειακή ενότητα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή