Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Προτείνουν … Νέο Μάτι (+ επέμβαση στο Εθνικό Πάρκο)!Αδιανόητη πρόταση του Αντιδημάρχου Δυτ. Αχαΐας για –παράνομο- δρόμο διαφυγής στους αμμόλοφους της Στροφυλιάς σε περίπτωση πυρκαγιάς

Καλούμε όλους τους πολίτες και τους φορείς της Αχαΐας να μελετήσουν έναν δορυφορικό χάρτη και να αντιληφθούν την παρανοϊκή πρόταση του Αντιδημάρχου Δυτικής Αχαΐας για διάνοιξη δρόμου 200 μέτρων πάνω στους αμμόλοφους στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου - Στροφυλιάς, δήθεν ως διαφυγή σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Ο προτεινόμενος δρόμος θα συνδέσει το πάρκινγκ στο σημείο La Mere με τον κάθετο δρόμο που καταλήγει στις εκβολές του Κέντρου. Αυτό, όχι μόνο θα αποτελέσει άνευ προηγουμένου επέμβαση στο πιο ευαίσθητο σημείο του Εθνικού Πάρκου, αλλά μπορεί να έχει θανατηφόρα αποτελέσματα: Σε περίπτωση πυρκαγιάς, θα οδηγεί τους επισκέπτες από την άκρη της δασικής έκτασης και την ασφάλεια της απέραντης αμμουδιάς προς το κέντρο του δάσους και πιθανότατα στον εγκλωβισμό! Θυμίζουμε ότι στις τραγικές φωτιές του 2007, σχεδόν το σύνολο των θυμάτων προέκυψαν κατά την διάρκεια διαφυγής όταν εγκλωβίστηκαν σε περιοχές με πυκνή βλάστηση – αυτό ακριβώς που προτείνεται από τον Αντιδήμαρχο!

Με έκπληξη διαβάσαμε ότι ο Αντιδήμαρχος επικαλείται το συμβάν στο Μάτι της Αττικής. Προφανώς δεν υπάρχει καμία σχέση. Το Μάτι ήταν ένας αυθαίρετος οικισμός ΜΕΣΑ στο δάσος, με γκρεμό προς τη μεριά της θάλασσας και ζώνη παραλίας πρακτικά ανύπαρκτη. Στην Καλογριά οι επισκέπτες βρίσκονται ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ του δάσους και υπάρχει απέραντη πλατιά παραλία όπου, αν χρειαστεί, χιλιάδες άτομα μπορούν να παραμείνουν με ασφάλεια αντί να μπουν στα οχήματα και να κατευθυνθούν μέσα στην πυκνή βλάστηση όπου θα μαίνεται η πυρκαγιά. Οι δικές του προτάσεις, λοιπόν, οδηγούν σε νέο ... "Μάτι". Όχι η υπάρχουσα κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, η αντίδραση σε περίπτωση πυρκαγιάς πρέπει να στηρίζεται σε συνολικό σχέδιο και όχι σε αποσπασματικές αυθαιρεσίες.

Μόνο ως αστείο μπορούμε να εκλάβουμε την πιθανή θετική ανταπόκριση των φορέων και αρχών της Αχαΐας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε τέτοιες καταστροφικές προχειρότητες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου