Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Ανακοίνωση της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας για την Ημέρα Περιβάλλοντος 2017

Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 4 Ιουνίου 2017

Να σεβαστούμε τη φύση, να μετάσχουμε στη νέα οικονομία!
Ανακοίνωση της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας για την Ημέρα Περιβάλλοντος 2017

Η πολιτικά ανήθικη, κοντόφθαλμη και βαθιά αντίθετη στα επιστημονικά δεδομένα απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τράμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη Διεθνή Συμφωνία του Παρισιού για τη διάσωση του κλίματος, επισκιάζει κάθε άλλη εξέλιξη σχετικά με το παγκόσμιο περιβάλλον, το κοινό σπίτι όλων, κατά τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα περιβάλλοντος.
Ήδη, η διεθνής αντίδραση, τόσο σε επίπεδο των συλλογικών εκφράσεων των πολιτών, όσο και στο επίπεδο των ηγεσιών, με πρωτοπόρους ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών αλλά και τον πρόεδρο της ΕΕ κ. Γιουνκέρ, εκφράζεται έντονα και παίρνει διαστάσεις.
Δυστυχώς, η χώρα μας αν και, στο επίπεδο των λόγων, κινείται αντίθετα με τον Τραμπ, στο επίπεδο της πράξης επίσης δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες αυτοδέσμευσης που της αναλογούν: επιμένουμε σε νέες λιγνιτικές μονάδες, διαθέτουμε το μισό μας θαλάσσιο (και όχι μόνο) γεωγραφικό χώρο σε έρευνες για υδρογονάνθρακες με στόχο εκτεταμένες εξορύξεις, καθυστερούμε επί έτη προγράμματα μόνωσης σπιτιών, κάνουμε λιγότερες από τις αναγκαίες επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Χρειάζεται στροφή πολιτικής όχι μόνο για να αναλάβουμε τις διεθνείς ευθύνες μας, αλλά και για να μετάσχουμε στη νέα οικονομία της καινοτομίας και της καθαρής ενέργειας.
Στην περιφέρειά μας, παραμένουν χωρίς η περιφερειακή αρχή να κινείται σε νέα κατεύθυνση, όπως επανειλημμένα και έντονα έχουμε ζητήσει, οι «περιβαλλοντικές βόμβες» στο χώρο της ΑΜΙΑΝΤΙΤ, στο Ποτόκι Ηλείας, στην Τέμενη Αιγίου. Ζητούμε και πάλι τοπικές ρεαλιστικές λύσεις και όχι περαιτέρω αδράνεια.
Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα υπογραμμίζει την ανάγκη να δρομολογηθούν και να επιδιωχθεί χρηματοδότηση για προγράμματα θετικών επεμβάσεων στο περιβάλλον, όπως ο μερικός επαναπλημμυρισμός των πρώην Λιμνών Μουριάς και Αγουλινίτσας στην Ηλεία και η αναβάθμιση της περιοχής με αποθέσεις απορριμμάτων κάτω από το φράγμα Στράτου στην Αιτωλοακαρνανία.
 Ζητούμε ακόμη, να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για έγκαιρη νομοθετική λύση στο θέμα των λατομικών ζωνών στην Αχαΐα, ώστε μην κατεδαφιστούν πλήρως τα Μαύρα Βουνά, αναπόσπαστο τμήμα του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου Στροφιλιάς.
 Επαναφέρουμε για  μια ακόμη φορά, την πρότασή μας για παθητικά (μόνωση) και ενεργητικά (εγκατάσταση φωτοβολταϊκών) προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης σε δημόσια κτίρια, όπως τα σχολεία.
Υπογραμμίζουμε τέλος, την ανάγκη σεβασμού της πολύτιμης χλωρίδας και πανίδας της περιφέρειάς μας και μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα που την πλήττουν όπως οι εγκληματική πρακτική των δηλητηριάσεων άγριων ζώων, και η λαθροθηρία ιδίως στις υγροτοπικές περιοχές.
Η βιωσιμότητα και ο σεβασμός στο περιβάλλον δεν είναι μόνο υποχρέωσή μας, είναι και θεμέλιο μιας καλύτερης ποιότητας ζωής!

Γιώργος Κανέλλης
Περιφερειακός σύμβουλος – επικεφαλής Οικ. Δυτ. Ελλάδας





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου