Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Όλα τα μάτια στραμμένα στο Παρίσι!

30 Νοεμβρίου, παγκόσμια Διάσκεψη για το κλίμα
Όλα τα μάτια στραμμένα στο Παρίσι!

                                    του Γιώργου Κανέλλη*

Στις 30 Νοεμβρίου 2015, αρχίζει τις εργασίες της  στο Παρίσι η πιο σημαντική  και ελπιδοφόρα μέχρι σήμερα Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή.  Μια Συνδιάσκεψη, που παρότι σκιάζεται από την πρόσφατη αιματηρή τρομοκρατική επίθεση εναντίον των ελευθεριών και του τρόπου ζωής των δυτικών δημοκρατιών, δεν μπορεί και δεν πρέπει να καταλήξει, όπως έγινε με αντίστοιχες προηγούμενες, σε αποτελέσματα κατώτερα των περιστάσεων.
Ένα μεγάλο διεθνές κίνημα από περιβαλλοντικές οργανώσεις, πολιτικές δυνάμεις –όχι μόνο πράσινες-, επιστήμονες, ακτιβιστές, διαδικτυακές οργανώσεις διατυπώνουν προτάσεις, οργανώνουν εκδηλώσεις κάθε είδους, συλλέγουν υπογραφές με ένα στόχο: η Συνδιάσκεψη να καταλήξει όχι μόνο σε επαρκείς για την συγκράτηση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω των 2 βαθμών, ως το τέλος του αιώνα, αλλά και την κατάρτιση σαφούς χρονοδιαγράμματος, δεσμεύσεων και εφαρμοστικών μέτρων για όλα τα έθνη κατ΄αναλογία της ευθύνης τους για την κλιματική αλλαγή.
Ο χρόνος κυλάει εις βάρος μας για τον πλανήτη, το κλίμα και τον πολιτισμό μας αλλά οι κυβερνήσεις παγκοσμίως ως τώρα πράττουν δραματικά λιγότερα από όσα επιβάλλει το μέγεθος της απειλής.
Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη ορατές  επιβλαβείς επιπτώσεις σε ανθρώπινες κοινότητες (μεγαπυρκαγιές στις ΗΠΑ, απειλή βύθισης μικρών νησιών του Ειρηνικού, υποβάθμιση κοραλλιών στην  Αυστραλία, παρατεταμένη ανομβρία στην Μέση Ανατολή που επιτείνει τους πολέμους  κ.α.), ενώ το 2014 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος στην ιστορία. Μαζί μ’ αυτό γίνονται  14 τα καλοκαίρια αυτού του αιώνα που συμπεριλαμβάνονται στα 15 θερμότερα στην ανθρώπινη ιστορία, εξαλείφοντας κάθε αμφιβολία για την ύπαρξη και το μέγεθος της κλιματικής αλλαγής ως απειλής.

Ιδιαίτερη η απειλή για τις μεσογειακές χώρες

 Είναι σαφές, ότι εμείς ως μέρος της εύκρατης ζώνης και της μεσογειακής λεκάνης έχουμε αυξημένο κίνητρο να είμαστε πρωτοπόροι στην διεκδίκηση μιας δεσμευτικής παγκόσμιας πολιτικής για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής, γιατί διατρέχουμε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο βαριών επιπτώσεων, όπως καύσωνες, πυρκαγιές, ερημοποίηση καλλιεργήσιμων εδαφών, ανομβρία από ότι πχ ο Καναδάς.
Οφείλουμε (στον εαυτό μας και τις επόμενες γενιές) να επιβεβαιώσουμε τον Τζέρεμυ Ρίφκιντ που μας αποκάλεσε «Σαουδαραβία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», με αποφασιστική στροφή επενδύσεων στην εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων, από τη μια, και τις Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας από την άλλη. Εννοείται με προσοχή στην εφαρμογή τους σε προστατευόμενες περιοχές και με την προώθηση όχι μόνο επιχειρηματικών συμμετοχικών σχημάτων λαϊκής βάσης.
Η παρούσα και οι μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις αντί να επιμένουν στη χρήση του ιδιαίτερα επιβαρυντικού λιγνίτη και να ονειρεύονται ακριβές και με κινδύνους για το περιβάλλον και τον τουρισμό θαλάσσιες εξορύξεις πετρελαίου, στο Κατάκολο, την Ήπειρο το Κρητικό Πέλαγος ορθό και σύμφωνο με τα στρατηγικά μας συμφέροντα θα ήταν να επενδύσουν αποφασιστικά σε εξοικονόμηση και Ανανεώσιμες.
Ας πάρουν παράδειγμα από τον αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα, που σε πείσμα των πιέσεων από το πετρελαϊκό λόμπυ, απέρριψε οριστικά το σχέδιο του πετρελαιαγωγού Keystone από Καναδά μέχρι Τέξας. Μια αντίστοιχη κίνηση εδώ θα ήταν η εγκατάλειψη των σχεδίων για την 5η  λιγνιτική Μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού στην Πτολεμαΐδα, ως αντιοικολογική ΚΑΙ αντιοικονομική ταυτόχρονα.

Μια νέα, κυκλική,  οικονομία για το αύριο

Η ενεργειακή στροφή σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο δεν θα οδηγήσει μόνο σε αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής, συνεπάγεται επίσης μια νέα οικονομία, όπου οι ενεργειακές πηγές θα είναι αποκεντρωμένες, πολύ ευρύτερα διαθέσιμες. Μια οικονομία που θα βασίζεται όχι στην ανάλωση πόρων αλλά στην καινοτομία,  την «κυκλική» διαχείριση των πόρων, την διαφύλαξη του περιβάλλοντος.
Μια οικονομία, τελικά, πιο αποτελεσματική και δίκαιη για τις επόμενες γενιές.
Όσο κι αν ο καθοριστικός λόγος (και ευθύνη) ανήκει στους ηγέτες, ιδίως των ισχυρών χωρών, η πίεση από τους πολίτες μετράει. Πολύμορφες εκδηλώσεις θα γίνουν την ίδια μέρα, στις 29 Νοεμβρίου σε χιλιάδες  πόλεις του κόσμου για να στηρίξουν την ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.
Στην Πάτρα θα βρεθούμε στην Πλατεία Όλγας την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα για να φτιάξουμε συμβολικά μια μεγάλη καρδιά από ανακυκλώσιμα υλικά με πράσινο χρώμα. Πρέπει να είμαστε εκεί και πρέπει να είμαστε πολλοί.


*Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου