Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Οι οσμές πλήττουν την ποιότητα ζωής

Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 21  – 10 -  2015


 Οι οσμές πλήττουν την ποιότητα ζωής

Δυσάρεστες οσμές που απλώνονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές αποτελούν παράγοντα μείωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα με δύο επερωτήσεις της προς την Περιφερειακή Αρχή θέτει αφενός το θέμα των οσμών που αναδύονται στην νότια παραλιακή ζώνη της Πάτρας, αφετέρου το ζήτημα της έγκαιρης πρόληψης ανάλογου προβλήματος από την επικείμενη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων της Βιομηχανικής Ζώνης.
Ειδικότερα, για την πρώτη περίπτωση, τα αίτια δεν είναι επαρκώς γνωστά αλλά πιθανολογούνται. Αναφέρεται η απόρριψη ανεπεξέργαστων λυμάτων περιοχών που δεν καλύπτονται από τον βιολογικό καθαρισμό της Πάτρας, φυσικά αίτια, ενδεχόμενη επίδραση υποδομών του νέου λιμανιού. Είναι απαραίτητη η πλήρης επιστημονική αποσαφήνιση τους και φυσικά η ταχεία δρομολόγηση λύσεων.
Για την περίπτωση των πυρηνελαιουργείων, είναι γνωστό ότι η περιφέρεια έχει φτάσει στο σημείο επιβάλει παύση λειτουργίας αλλά στο τέλος της σαιζόν, όταν η όχληση έφτανε σε ανυπόφορα επίπεδα.
Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα υπογραμμίζει την ανάγκη να έγκαιρων ελέγχων όσον αφορά  την λήψη μέτρων πρόληψης των οσμών εκ μέρους των πυρηνελαιουργείων, όπως είναι η ύπαρξη επαρκούς στεγασμένου χώρου για την προσωρινή αποθήκευση της πρώτης ύλης και επαρκούς ποσότητας φίλτρων συγκράτησης οσμών, τακτικών ελέγχων στη συνέχεια για την ορθή χρήση των φίλτρων και επιβολή κανόνων στους ελαιοτριβείς σχετικά με την έγκαιρη παράδοση των φορτίων ελαιοπυρήνα.
Πρόληψη, έγκαιροι και τακτικοί έλεγχοι, πλήρης επιστημονική διάγνωση των αιτίων είναι οι αυτά που χρειάζονται για μια σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος των δυσάρεστων οσμών.

Γιώργος Κανέλλης
Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου

Επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας

Ανω φωτογρ. : αγωγός που καταλήγει δίπλα στο πάρκινγκ Καλεντζώτη - παραλιακή Πάτρας
Κάτω φωτογρ.: Άποψη πυρηνελαιουργείου - ΒΙΠΕ Πάτρας

1 σχόλιο:

  1. Από τις απαντήσεις που δόθηκαν από τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες προκύπτει για μεν την παραλιακή ότι όχι ένας αλλά 7 αγωγοί καταλήγουν και η ΔΕΥΑΠ της Πάτρας καλείται να ενεργήσει σχετικά για δε τα πυρηνελαιουργεία ότι έλεγχοοι προληπτικοί θα γίνουν και ειδικότερα για την εφαρμογή των πρότυπων περιβαλλοντικών όρων που έχουν επιβληθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή