Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Όχι «κερκόπορτες» για τα μεταλλαγμένα!

5 Ιουνίου 2014

Όχι «κερκόπορτες» για τα μεταλλαγμένα!

Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, κοινώς τα μεταλλαγμένα εμφανίζονται ως λύση σε προβλήματα όπως η αύξηση της γεωργικής παραγωγής και η αντιμετώπιση ασθενειών και ζιζανίων. Στην πραγματικότητα, όπως η εμπειρία και όλο και περισσότερες έρευνες ανεξάρτητων επιστημόνων έχουν δείξει, η εισαγωγή μεταλλαγμένων στην γεωργική παραγωγή και κατ’ επέκταση στην άγρια φύση, υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των εταιριών που θα κατέχουν τις πατέντες με τους αγρότες να εξαρτώνται απ’ αυτές γινόμενοι νέο-δουλοπάροικοι, και τους καταναλωτές μεταλλαγμένων τροφίμων να μετατρέπονται σε πειραματόζωα.
Έχοντας υπόψη η ποιότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής γεωργικής παραγωγής είναι το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, σταθερά οι ελληνικές κυβερνήσεις αντιστέκονταν στις προσπάθειες να ανοιχτούν «κερκόπορτες» για την εισαγωγή μεταλλαγμένων καλλιεργειών στην ευρώπη και τη χώρα μας.
Όχι πια, όπως φαίνεται. 
Στα τέλη Μαΐου ο  Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτης, προώθησε την πρόταση της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ προς τα κράτη μέλη, με την οποία προβλέπεται να τους δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια, στο σύνολο ή σε τμήμα της επικράτειάς τους, των καλλιεργειών Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) που έχουν εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η πρόταση, παρότι φαινομενικά μοιάζει να δίνει περισσότερη ελευθερία στα κράτη μέλη να δίνουν ή να μη δίνουν άδεια για μεταλλαγμένες καλλιέργειες, ουσιαστικά αποτελεί ένα πράσινο φως στην επιβολή των μεταλλαγμένων, καθώς ένας κράτος μέλος θα έχει πολύ μικρότερη διαπραγματευτική ισχύ από ολόκληρη την ΕΕ.
Πανίσχυρες εταιρίες όπως η διαβόητη Monsanto, με την υποστήριξη της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών γνωρίζουν πως να ασκούν αφόρητες πιέσεις σε κάθε ένα χωριστά κράτος, ιδίως τα πιο αδύναμα και χρεωμένα. Γνωρίζουν πώς να αξιοποιήσουν διατάξεις (όπως αυτές που περιλαμβάνει η πρόταση της ελληνικής προεδρίας) που προβλέπουν οι εταιρίες να ερωτώνται από τα κράτη όταν δεν θέλουν να επιτρέψουν μεταλλαγμένες καλλιέργειες στο εδαφός τους.
Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα ενώνει τη φωνή της με το κόμμα των Ευρωπαίων Πράσινων, με τις ελληνικές και διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις, με τους ανεξάρτητους επιστήμονες, με περιφέρεις και συνδικάτα αγροτών σε όλη την Ευρώπη και ζητά την απόρριψη της πρότασης στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, που συνέρχεται στις 12 Ιουνίου και  θα εξετάσει αυτή την πρόταση.
Προτάσεις που δίνουν άμεσες ή έμμεσες ευκαιρίες στα Μεταλλαγμένα δεν μπορούν να προωθούνται ερήμην του Ευρωκοινοβουλίου, όπου παρά την ενίσχυση των ευρωφοβικών και ακραίων στοιχείων, ο συσχετισμός εκεί δεν ευνοεί το λόμπυ των μεταλλαγμένων. Γιατί ως τώρα, οι πόρτες της ευρωπαϊκής γεωργίας έχουν κρατηθέι επιτυχώς κλειστές στα μεταλλαγμένα (μόνο στην Ισπανία καλλιεργείται το  μεταλλαγμένο καλαμπόκι Mon 810 της Monsanto).
Ο αγώνας κατά της απελευθέρωσης μεταλλαγμένων οργανισμών στη φύση θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε παντού, στους θεσμούς, στο δρόμο, στα πανεπιστημιακά εργαστήρια, στο χωράφι και στην αγορά την διατροφική μας ασφάλεια και την ανεξαρτησία των ελλήνων και των ευρωπαίων αγροτών από τα στενά και συμφέροντα των μονοπωλίων των σπόρων.

Γιώργος Κανέλλης

Περιφερειακός Σύμβουλος – επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας
----
Το παραπάνω κείμενο σε πιο συντετμημένη  μορφή δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΘΕΣΗ της Ηλείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου