Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Γίνεται πράγματι ανακύκλωση;


Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 11 Απριλίου 2013

Γίνεται ανακύκλωση ή όχι;
Προτού μιλήσουν για «αδιέξοδο» στη διαχείριση των απορριμμάτων, οι Δήμοι οφείλουν να απαντήσουν: έκαναν ότι μπορούσαν για να ελαττώσουν το πρόβλημα;


Η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων από τον μπλε κάδο μαζί με τα κοινά απορρίμματα (στη συνημμένη εικόνα, στον Πύργο) δεν είναι δυστυχώς ασυνήθιστη. Γιατί έχει απαξιωθεί έτσι η ανακύκλωση;

Οι Δήμοι ρίχνουν την ευθύνη στους Δημότες που «ρίχνουν ότι θέλουν στους μπλε κάδους». Οι Δημότες στους Δήμους που «αδειάζουν τους μπλε κάδους με τα κοινά απορριμματοφόρα και  απογοητεύουν τον κόσμο».

Οι Δήμοι μπορούσαν να σπάσουν τον φαύλο κύκλο με αποφασιστικό πρόγραμμα συστηματικής ενημέρωσης και παράλληλα αυστηρά μέτρα υπέρ της ανακύκλωσης.

Όμως οι Δήμοι δεν πίστεψαν στην ανακύκλωση. Την είδαν σαν «συμπλήρωμα διατροφής», όχι ως λύση. Κι όμως, με απόλυτα εφικτούς στόχους όπως μείωση 10% από φυτικά υπολείμματα, 25% από ανακυκλώσιμα, 10% από πρόληψη, 20% από κομποστοποίηση κ.λπ. θα βλέπαμε ότι «αδιέξοδα» δεν υπάρχουν.

Όταν, λοιπόν, οι Δήμοι ισχυρίζονται ότι «προσπάθησαν αλλά δυστυχώς ο κόσμος δεν αλλάζει…» θα πρέπει να ξέρουν ότι ποτέ δεν προσπάθησαν ούτε έδειξαν τόλμη. Μένουν προσκολλημένοι στους ΧΥΤΑ ή αναμένουν τα εργοστάσια που θα δέσουν χειροπόδαρα με αυστηρά «μνημόνια» Δήμους και Δημότες.

Τα εργοστάσια και οι ΧΥΤΑ δεν είναι μαγική λύση. Μόνη λύση είναι η πρόληψη, η σωστή και πλήρης ανακύκλωση και η διαλογή των οργανικών στην πηγή.

 Κώστας Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακός Σύμβουλος, Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου