Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 20 -3-2012
Τα Αιολικά Πάρκα στην προστατευόμενη περιοχή γύρω από το οροπέδιο της Ρακίτας επιβαρύνουν σοβαρά την κοινωνία και το περιβάλλον χωρίς να επιφέρουν σημαντικό όφελος
Ένα πέταλο Βιομηχανικών Αιολικών Πάρκων που λειτουργούν ή έχουν άδεια παραγωγής περιζώνει την Αιγιάλεια. Από Ψαθόπυργο, Ζήρεια, Παναχαϊκό, μέχρι Κερπινή, Ρούσκιο, Σκεπαστό, Διακοπτό, Κολοκοτρώνη, οι ανεμογεννήτριες αλλάζουν τη φυσιογνωμία της περιοχής. Εμείς, που πρώτοι μιλήσαμε για πράσινη ενέργεια, οφείλουμε τώρα να πούμε την αλήθεια.
Στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας Κλωκού – Μπαρμπά – Σελινούντα προβλέπονται ανεμογεννήτριες σε κάθε κορυφογραμμή. Μία επένδυση προβλέπει ανεμογεννήτριες σε τρεις κορυφές γύρω από τη Ρακίτα. Καθώς δεν έχει εγκριθεί η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (η οποία θα όριζε περιοχές αποκλεισμού) και δεν έχει οριοθετηθεί ο οικισμός της Ρακίτας, οι επενδυτές προχωρούν χωρίς ούτε να έχουν ολοκληρώσει όλες τις ειδικές μελέτες που προβλέπονται.
Οι επενδυτές βιάζονται επειδή ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Έτσι, επιλέγουν παρθένες φυσικές περιοχές με δημόσια γη, χωρίς έντονη ανθρώπινη παρουσία, διότι εκεί μπορούν να προχωρήσουν με «συνοπτικές διαδικασίες». Δυστυχώς, αυτές ακριβώς οι περιοχές είναι ευαίσθητες στις επιπτώσεις των Βιομηχανικών Αιολικών Πάρκων, δηλαδή δημιουργία πυκνού οδικού δικτύου και δικτύου μεταφοράς, αλλοίωση μοναδικών τοπίων, θάνατοι σπανίων πουλιών κ.λπ. Τίποτε από αυτά δεν θα είχε ιδιαίτερες επιπτώσεις μακριά από ευαίσθητες περιοχές.
Άραγε, είναι αναπόφευκτη η θυσία των προστατευόμενων περιοχών; Όχι. Ο εθνικός στόχος για το 2020 είναι να φτάσουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα 7.500 έως 10.000 MW. Ήδη, όμως, έχει δοθεί άδεια για σχεδόν 60.000 MW (!). Άρα, αφού πολλά αιολικά πάρκα δεν πρόκειται να γίνουν, δεν θα χάσουμε τίποτα αν εξαιρέσουμε τις ευαίσθητες περιοχές.
Κώστας Παπακωνσταντίνου
Περιφερειακός Σύμβουλος
Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου