Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Tα αιολικά επιβαρύνουν ευαίσθητες περιοχές στην Αιγιάλεια


Οικολογική Δυτική Ελλάδα

Πάτρα 20 -3-2012

 Κλοιός του ανέμου στην Αιγιάλεια


Τα Αιολικά Πάρκα στην προστατευόμενη περιοχή γύρω από το οροπέδιο της Ρακίτας επιβαρύνουν σοβαρά την κοινωνία και το περιβάλλον χωρίς να επιφέρουν σημαντικό όφελος


Ένα πέταλο Βιομηχανικών Αιολικών Πάρκων που λειτουργούν ή έχουν άδεια παραγωγής περιζώνει την Αιγιάλεια. Από Ψαθόπυργο, Ζήρεια, Παναχαϊκό, μέχρι Κερπινή, Ρούσκιο, Σκεπαστό, Διακοπτό, Κολοκοτρώνη, οι ανεμογεννήτριες αλλάζουν τη φυσιογνωμία της περιοχής. Εμείς, που πρώτοι μιλήσαμε για πράσινη ενέργεια, οφείλουμε τώρα να πούμε την αλήθεια.


Στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας Κλωκού – Μπαρμπά – Σελινούντα προβλέπονται ανεμογεννήτριες σε κάθε κορυφογραμμή. Μία επένδυση προβλέπει ανεμογεννήτριες σε τρεις κορυφές γύρω από τη Ρακίτα. Καθώς δεν έχει εγκριθεί η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (η οποία θα όριζε περιοχές αποκλεισμού) και δεν έχει οριοθετηθεί ο οικισμός της Ρακίτας, οι επενδυτές προχωρούν χωρίς ούτε να έχουν ολοκληρώσει όλες τις ειδικές μελέτες που προβλέπονται.


Οι επενδυτές βιάζονται επειδή ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Έτσι, επιλέγουν παρθένες φυσικές περιοχές με δημόσια γη, χωρίς έντονη ανθρώπινη παρουσία, διότι εκεί μπορούν να προχωρήσουν με «συνοπτικές διαδικασίες». Δυστυχώς, αυτές ακριβώς οι περιοχές είναι ευαίσθητες στις επιπτώσεις των Βιομηχανικών Αιολικών Πάρκων, δηλαδή δημιουργία πυκνού οδικού δικτύου και δικτύου μεταφοράς, αλλοίωση μοναδικών τοπίων, θάνατοι σπανίων πουλιών κ.λπ. Τίποτε από αυτά δεν θα είχε ιδιαίτερες επιπτώσεις μακριά από ευαίσθητες περιοχές.
 
Άραγε, είναι αναπόφευκτη η θυσία των προστατευόμενων περιοχών; Όχι. Ο εθνικός στόχος για το 2020 είναι να φτάσουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα 7.500 έως 10.000 MW. Ήδη, όμως, έχει δοθεί άδεια για σχεδόν 60.000 MW (!). Άρα, αφού πολλά αιολικά πάρκα δεν πρόκειται να γίνουν, δεν θα χάσουμε τίποτα αν εξαιρέσουμε τις ευαίσθητες περιοχές.

 Κανείς δεν είναι ενάντια στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όμως αυτή τη στιγμή πρέπει να υποστηρίξουμε τους κατοίκους που δίκαια αντιδρούν. Ο Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρακίτας «Η Αγία Παρασκευή» ζητά υποστήριξη στο αυτονόητο αίτημα: να μη θυσιαστεί μια μοναδική φυσική περιοχή για μερικές ανεμογεννήτριες - από τις εκατοντάδες που θα λειτουργούν στην Αιγιάλεια. Ο Δήμος Αιγιάλειας, πρέπει να πάρει θέση.

Κώστας Παπακωνσταντίνου


Περιφερειακός Σύμβουλος

Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου