Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Η ληστεία των ποταμών πληρώνεται με διάβρωση των ακτών

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Αίγιο 24 Ιανουαρίου 2012
Η απλή αλήθεια για τη διάβρωση

 Γνωρίζουμε τον ένοχο:  κάθε μέρα απομακρύνονται και πωλούνται δεκάδες τόνοι από το δομικό υλικό των ακτών

Οι καταγγελίες για τη διάβρωση των ακτών στην Αιγιάλεια μοιάζουν πλέον με άσφαιρα πυρά  εντυπωσιασμού.

 Γνωρίζουμε ότι η κύρια αιτία για τη διάβρωση των ακτών της Αιγιάλειας – την υπ’ αριθμό 1 απειλή για τη βιωσιμότητα ενός ολόκληρου Δήμου – είναι η απομάκρυνση χιλιάδων τόνων αδρανών υλικών από τα έξι ποτάμια της Αιγιάλειας. Αυτά τα υλικά έχτιζαν τις ακτές και αντιστάθμιζαν τη φυσική διάβρωση από τα κύματα. Εδώ και 40 χρόνια αυτή η πορεία αντιστράφηκε. Την τελευταία δεκαπενταετία η διάβρωση επιταχύνθηκε αφού αυξήθηκε ο ρυθμός απόληψης αδρανών για να κατασκευαστούν τα λιμάνια Πάτρας και Αιγίου και για να θησαυρίζουν οι έμποροι. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί υπό την κάλυψη των έργων για να ολοκληρωθεί το λιμάνι Αιγίου.
Αυτή τη στιγμή, το χειρότερο φαινόμενο παρατηρείται στο Μεγανείτη, δίπλα στο Αίγιο. Κάθε πρωί, πριν βγει ο ήλιος, φορτηγά φεύγουν μέσα από την κοίτη του ποταμού φορτωμένα με υλικό. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μετά από εισήγηση της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, διαβεβαίωσε ότι εξετάζει την υπόθεση. Τίποτα όμως δεν θα γίνει χωρίς αποφασιστικότητα σε τοπικό επίπεδο. Ο δήμος Αιγιάλειας, αν θελήσει, μπορεί να σταματήσει αυτό το έγκλημα.
Το σημείο και ώρα είναι γνωστά: από τη θέση της Βιομηχανίας όπλων μέχρι το ύψος του Χατζή, κάθε πρωί. Τι άλλο χρειάζεται να πει κανείς; Το οποιοδήποτε προσωρινό οικονομικό όφελος από την εμπορία αδρανών είναι ασήμαντο μπροστά στα εκατοντάδες εκατομμύρια που κοστίζει η απώλεια χιλιάδων στρεμμάτων παραλιακής γης (μαζί με την απειλή για τις γέφυρες στην εθνική οδό και την καταστροφή των αντιπλημμυρικών αναχωμάτων).
Αν δεν σταματήσει το έγκλημα, οι καταγγελίες στη Βουλή, οι εκκλήσεις για μελέτες και έργα προστασίας των ακτών είναι άχρηστες. Πώς θα διορθώσεις κάτι όταν η αιτία που το προκαλεί συνεχίζεται;
Κώστας Παπακωνσταντίνου
Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου
Μέλος Επιτροπής Περιβάλλοντος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου