Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011





ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

                                       19.9.2011


      ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΩΝΗ:

Μαζικοί θάνατοι ψαριών σε ευαίσθητα οικοσυστήματα

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε πάγια θέση ότι η κρίση που περνάμε δεν είναι μόνο οικονομική και κοινωνική αλλά και περιβαλλοντική. Τα αλλεπάλληλα κρούσματα μαζικών θανάτων ψαριών, συχνά σε περιοχές όπου η οικονομική βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών είναι άρρηκτα δεμένη με την αλιεία, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Το τελευταίο κρούσμα του θανάτου χιλιάδων ψαριών στη Λιμνοθάλασσα Πρόκοπου στην Αχαΐα, η οποία μάλιστα είναι ενταγμένη στους υγροτόπους διεθνούς σημασίας της συνθήκης Ραμσάρ, είναι ενδεικτικό της υποβάθμισης του υδάτινου οικοσυστήματος και συνδέεται με τη δημιουργία ανοξικών συνθηκών από την ανεξέλεγκτη έκρηξη φυτοπλαγκτού λόγω ευτροφισμού, που ασκούν εντονότατες πιέσεις στους υδρόβιους οργανισμούς .

Σε ευαίσθητα υδατικά οικοσυστήματα όπου υπάρχει μικρή ανανέωση νερού, η ρύπανση από υπέρ-λιπασμένες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, κυρίως την περίοδο του φθινοπώρου και της άνοιξης, επιδεινώνουν τραγικά το περιβάλλον διαβίωσης των υδρόβιων οργανισμών προκαλώντας συνθήκες αυξημένου στρες και θανάτωση των ψαριών από ασφυξία, οδηγώντας σε οικολογική αλλά και οικονομική κατάρρευση τις τοπικές κοινωνίες, που εξαρτώνται από αυτά.

Η αδιαφορία της πολιτείας, που περιορίζεται απλά στη διαπίστωση του φαινομένου, η εγκληματική απουσία παρακολούθησης των ποσοτικών και ποιοτικών παραμέτρων των υδάτινων οικοσυστημάτων, η υποχρηματοδότηση των ελεγκτικών δομών και η έλλειψη δέσμευσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος κάνει αδύνατη τη σαφή τεκμηρίωση των αιτιών του φαινομένου, αλλά και τη λήψη εκείνων των μέτρων που θα περιορίσουν τις πιέσεις στο υδάτινο περιβάλλον και θα βελτιώσουν το περιβάλλον διαβίωσης των ψαριών και των άλλων οργανισμών που ζουν σ’ αυτό.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι διεκδικούμε από την Πολιτεία άμεσες ενέργειες, ώστε να σωθεί τώρα ό,τι μπορεί να διασωθεί και να αποτραπούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον.

                             ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ







Πληροφορίες:  Γ. Χατζηνικολάου: 6993 531883

    Β. Λαλιώτου:      6945 026718

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου