Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

5 IOYNIOYΠαγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σε δύσκολες ώρες: θέαμα ή ελπίδα;


Χαλαρό, οικονομικό και ανθρώπινο εορτασμό της 5η Ιουνίου προτείνει η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ μέσω του Περιφ. Συμβούλου της Κώστα Παπακωνσταντίνου.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, σε κρίσιμες ώρες για τη χώρα και με χιλιάδες αγανακτισμένων πολιτών στους δρόμους, πρέπει να δώσει έμφαση στην κοινωνική και ριζοσπαστική διάσταση της οικολογίας. Πρέπει να προκαλεί ελάχιστη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της οικονομίας και να αποδοκιμάζει όσους ζητούν σε μια μέρα να «ξεπλύνουν περιβαλλοντικές αμαρτίες» της υπόλοιπης χρονιάς. Επομένως, στις 5 Ιουνίου:
·         Ας περιορίσουμε τα έξοδα και ας καταναλώσουμε λίγα τοπικά προϊόντα
·         Ας προτιμήσουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Σε αναγκαία χρήση Ι.Χ. ας δοκιμάσουμε οικολογική οδήγηση (λιγότερο γκάζι, λιγότερο φρένο).
·         Ας απορρίψουμε προϊόντα μιας χρήσης και υπερβολικές συσκευασίες.
·         Ας ελαχιστοποιήσουμε την κατανάλωση ενέργειας, νερού και τη χρήση μηχανών
·         Ας απολαύσουμε την επαφή με τη φύση και τους συνανθρώπους  

Σαφώς κάποιες εκδηλώσεις είναι θεμιτές, αφού πολλοί φορείς αναμένουν αυτή την ημέρα για να προβάλουν το έργο τους ή κάποιο περιβαλλοντικό θέμα. Όσοι λάβουμε μέρος σε αυτές καλό θα ήταν:
·         Να μη δεχτούμε υλικό και προσφορές από οποιοδήποτε χορηγό
·         Να αρνηθούμε κάθε υλικό προβολής που δημιουργήθηκε μόνο για αυτή την ημέρα
·         Να μη χρησιμοποιήσουμε δαπανηρές κατασκευές - υποδομές που έγιναν μόνο για αυτή την ημέρα
·         Να αποφύγουμε τα ΜΜΕ

Δυστυχώς, η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επιλέγει τα ίδια μονοπάτια με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τους ΟΤΑ των προηγουμένων ετών και προωθεί τυποποιημένες εκδηλώσεις εντυπωσιασμού. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις έχουν προβλεφθεί δράσεις αμφίβολες, όπως η απελευθέρωση ξενικών θηραμάτων στο δάσος Φολόης.

Συγχαίρουμε τη ΔΕΗ για την επιλογή της Κυριακής 5 Ιουνίου για να διακόψει το ηλεκτρικό σε Αιγιάλεια και Καλάβρυτα για εργασίες συντήρησης. Προφανώς πρόκειται για σύμπτωση, που όμως αποτελεί την καλύτερη συμβολή στον περιορισμό κατανάλωσης ενέργειας αυτή την ημέρα…

Και του χρόνου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου