Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Αταίριαστη τουριστική ανάπτυξη

 σε μοναδικού κάλλους περιοχή με επενδυτή
τον ίδιο το Δήμαρχο.

Σε μια προικισμένη περιοχή, ο Δήμαρχος Αστακού όφειλε να προωθήσει ένα σχεδιασμό ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και όχι να επενδύσει ο ίδιος με τρόπο αταίριαστο στη φυσιογνωμία του τόπου.

«Τι θα περίμενε κανείς από ένα νέο Καλλικρατικό Δήμο που διαθέτει μια μοναδικής ομορφιάς ‘αναξιοποίητη’ παράκτια περιοχή; Θα περίμενε όραμα και σχεδιασμό για ανάπτυξη με προοπτική, προς όφελος όλων των δημοτών και του περιβάλλοντος. Τι να σκεφτεί αν, αντί για αυτό, δει να προωθείται μια τεράστια τουριστική μονάδα με επενδυτή τον ίδιο το Δήμαρχο;» αναρωτήθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας Κώστας Παπακωνσταντίνου μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου συζητήθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Ξενοδοχείο 5 αστέρων, δυναμικότητας 500 κλινών με Συνεδριακό Κέντρο τη θέση «Βελλά- Σταυρολιμνιώνας» Αστακού, ιδιοκτησίας Σαμαρά Πυθαγόρα.


«Πρόκειται για μια από τις ωραιότερες ηπειρωτικές ακτές της Ελλάδας. Αρνηθήκαμε να ψηφίσουμε τη ΜΠΕ διότι υπάρχουν αμφιβολίες για θέματα ιδιοκτησιακά, αρχαιολογικών ευρημάτων, διαχείρισης νερού κ.λπ.  Ωστόσο, εκείνο που περισσότερο μας ανησυχεί, είναι ότι η εν λόγω επένδυση δεν έχει σχέση με τους χωροταξικούς σχεδιασμούς (γενικό και τουριστικό) και με τη φυσιογνωμία της περιοχής – και σκεφτείτε ότι επενδυτής είναι εκείνος που πρώτος έπρεπε να είναι πολύ τυπικός: ο ίδιος ο Δήμαρχος.» είπε ο Κ. Παπακωνσταντίνου και συνέχισε:

«Σε οποιοδήποτε σοβαρό κράτος, αν μια τόσο προικισμένη περιοχή είχε γλιτώσει από την ‘άγρια ανάπτυξη’, θα το θεωρούσαν ευκαιρία για να οργανώσουν κάτι σωστό και με προοπτικές. Θα προωθούσαν ήπια ανάπτυξη, με μικρές μονάδες, με σεβασμό στο περιβάλλον και ανταγωνιστικό στην απαιτητική παγκόσμια αγορά. Στη δικιά μας περίπτωση, ο ίδιος ο Δήμαρχος εγκαθιστά μια μεγάλη μονάδα και μάλιστα με συνεδριακό κέντρο – κάτι εντελώς αντίθετο στο υπάρχον χωροταξικό του τουρισμού, αφού τα συνεδριακά κέντρα πρέπει να γίνονται σε μέρη αστικά με εύκολη πρόσβαση χωρίς να προϋποθέτουν ‘κομβόι αυτοκινήτων’. Μια τέτοια επένδυση αλλοιώνει για πάντα τα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής και μειώνει αισθητά την αξία της για άλλες τουριστικές επενδύσεις».

«Σε τέτοιες περιπτώσεις, το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν πρέπει να δρα ως υπηρεσία εγκρίσεως μελετών. Πρέπει να δίνει έμφαση στα ουσιώδη πολιτικά ζητήματα, διότι τέτοιο ζήτημα είναι η δημιουργία μιας αταίριαστης τουριστικής μονάδας σε μια παρθένα περιοχή από τον ίδιο το Δήμαρχο» κατέληξε ο περφ. Σύμβουλος της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου