Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

ΚΑΘΕ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΠΔ



Με αφορμή την διακήρυξη εκμίσθωσης της Λ/Θ Πρόκοπος μέσα στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς - Κυπαρισσιακού Κόλπου καλό είναι να θυμηθούμε ότι η έκδοση Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ) από την αρμόδια Περιφερειακή Αρχή - αν όχι Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση και έκδοση ΑΕΠΟ)- πρέπει να θεωρείται ως "εκ των ων ουκ άνευ" σε κάθε διακήρυξη ή ανανέωση εκμίσθωσης λιμνοθαλασσών σε Εθνικό Πάρκο και γενικά σε περιοχή με Φορέα Διαχείρισης. 

 Παρακάτω αναφέρουμε συνοπτικά το πού βρισκόμαστε αναφορικά με την ιστορία της εκμίσθωσης της λιμνοθάλασσας Πρόκοπος στο εν λόγω Εθνικό Πάρκο : 

- Η τρέχουσα μίσθωση της λιμνοθάλασσας Πρόκπος και του φυσικού αύλακα "Κέντρος" λήγει τον Φεβρουάριο 2021.

- Εμείς βάσιμα πιστεύουμε ότι οι σημερινοί μισθωτές ανέχονται, αν όχι υποθάλπουν, τους λαθροθήρες και άλλους παρανόμους στο Εθνικό Πάρκο. Άρα, ανάμεσα στα άλλα, οι όροι της νέας εκμίσθωσης (σε συνδυασμό με την νέα Νομοθεσία) πρέπει να στοχεύουν στο να διευκολύνουν αλλά και να "πιέσουν" τον επόμενο μισθωτή να συμβάλλει στην προστασία της βιοποικιλότητας. Έτσι, τον Δεκέμβριο 2020 στέλνουμε επιστολή για την έκδοση Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων και γενικότερα για περιβαλλοντικούς όρους κατά την εκμίσθωση του Πρόκοπου η οποία προβλέπεται για τον Φεβρουάριο 2021

- Τέλος Δεκεμβρίου 2020 και ο αρμόδιος Φορέας Διαχείρισης στέλνει επιστολή για το ίδιο θέμα 

- Τον Ιανουάριο 2021 το Τμ. Αλιείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αναρτά την Διακήρυξη της εκμίσθωσης του Πρόκοπου στην οποία όντως ενσωματώνει αρκετά από όσα επισήμανε ο ΦΔ (και εμείς) - αν και με "άκαρδη - αλιευτική" νοοτροπία που εξακολουθεί να βλέπει την λιμνοθάλασσα ως "ιχθυοτροφείο" 

- Τέλος Ιανουαρίου 2021 η αρμόδια αρχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας Ιονίου στέλνει έγγραφο με το οποίο ουσιαστικά λέει ότι δεν αρκεί η ενσωμάτωση "περιβαλλοντικών όρων" από το Τμήμα Αλιείας κατά την Διακήρυξη αλλά απαιτείται (τουλάχιστον) και έκδοση ΠΠΔ 

- Εμείς, φυσικά, υποστηρίζουμε την πρόταση της Αποκεντρωμένης. Άλλωστε, η έκδοση ΠΠΔ αποτελεί απλή περίπτωση αφού ο αρμόδιος ΦΔ γνωρίζει τι χρειάζεται και μπορεί άμεσα να βοηθήσει τόσο τον (υποψήφιο) μισθωτή όσο και την αρμόδια Περιφερειακή Αρχή στην έκδοση ΠΠΔ. 

Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι, αν μη τι άλλο, δεν μπορεί να συνεχίζονται αυτές οι ψυχρές διακηρύξεις από τα τμήματα αλιείας. Μισθώνουμε τμήματα Εθνικών Πάρκων, όχι δημόσιες δεξαμενές για ψάρια. Υπάρχουν όροι που πρέπει φαίνονται, άσχετα με το αν σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει αγαστή συνεργασία ψαράδων και φορέων προστασίας της βιοποικιλότητας. 

Αυτό προφανώς πρέπει να τηρείται σε όλες τις μισθώσεις λιμνοθαλασσών.

Αυτό είναι οικοσύστημα, όχι ιχθυοτροφείο. Αν είναι να ψαρέψουμε αφού το δικαιούμαστε και το κάναμε από παλιά, να ξέρουμε ότι υπάρχουν υποχρεώσεις πρώτα για το οικοσύστημα και μετά για τα αλιεύματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου