Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Μετά το lockdown: Ευκαιρία για τομές και όχι επιστροφή στην «κανονικότητα»



Βιώσιμη κινητικότητα και τουριστική προβολή της φυσικής ιδιαιτερότητας: η πρόταση της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας

Όποιος παρακολούθησε το τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο, θα νόμισε ότι η πανδημία έπληξε την οικονομία μόνο μέσω της επιχειρηματικότητας. Ότι όλα ήσαν ένα κακό όνειρο και οι πολίτες θα ξαναγίνουν αμέσως καταναλωτές. Ότι θα επιστρέψουμε στην οικονομία της καφετέριας και της ξαπλώστρας σαν να μη συνέβη τίποτα. Ωστόσο, εκείνο που κυρίως κλονίστηκε είναι ο ίδιος ο κοινωνικός ιστός και οι καθημερινές αντοχές των πολιτών. Άλλωστε, οι άνθρωποι αποτελούν τη βάση της οικονομίας, και θα ήταν μεγάλο λάθος να αγνοήσουμε το μεγάλο μάθημα της έλλειψης βιώσιμων αστικών περιοχών.
Ευτυχώς, μια αποφασιστική στροφή φαίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου με αφορμή το lockdown αλλάζουν οι κυκλοφοριακές προτεραιότητες. Στο επίκεντρο έρχονται οι πεζοί, οι ποδηλάτες, οι νέοι, τα παιδιά, οι γονείς, οι μητέρες. Μια βασική χρηματοδοτική προτεραιότητα είναι τα χιλιάδες χιλιόμετρα πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων που ήδη σχεδιάζονται μαζί με κοινόχρηστους χώρους σε εκατοντάδες Ευρωπαϊκές πόλεις.
Στην Δυτική Ελλάδα έχουμε μπροστά μας την νέα περίοδο του ΕΣΠΑ με ειδική αναφορά στις βιώσιμες αστικές, αγροτικές και παράκτιες περιοχές. Η Περιφέρεια πρέπει να αξιοποιήσει την ευκαιρία για να διορθώσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της καθημερινής ζωής: την έλλειψη πεζοδρόμων, πεζοδρομίων και ποδηλατοδρόμων. Όχι μόνο στις πόλεις αλλά κυρίως κατά μήκος επαρχιακών οδών οι οποίες βρίσκονται σε ένα «αγροτο-αστικό συνεχές» μόνιμης κατοικίας και τουριστικής δραστηριότητας. Μέσα σε αυτό, η μετακίνηση πεζών καθίσταται αδύνατη, μολονότι καθημερινά παρουσιάζεται η ανάγκη χιλιάδων κατοίκων και τουριστών να μετακινηθούν σε μικρές αποστάσεις. Η ανάπτυξη πολλών χιλιομέτρων πεζοδρομίων σε αυτό το οδικό δίκτυο αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη κινητικότητα στη Δυτική Ελλάδα.

Όσο για τον τουρισμό, ο πολιτικός σχεδιασμός ήταν να περιμένουμε να δούμε πώς θα πάει και … θα δούμε. Εμείς λέμε ότι φέτος, χωρίς συγκεντρώσεις, κρουαζιέρα και μεγάλες εκδηλώσεις, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να προβάλουμε την αληθινή φυσιογνωμία της Δυτικής Ελλάδας: τα τοπία, τις διαδρομές στην ενδοχώρα, τις απέραντες αμμουδιές, τα εκατοντάδες χωριά, τα φαράγγια, τα ποτάμια, τα βουνά, τα μοναδικά Εθνικά μας Πάρκα. Αυτά αποτελούν τη βάση ενός πολυθεματικού βιώσιμου τουρισμού, συμβατικού όσο εναλλακτικού, με βάση τις εμπειρίες, τα road trips, την ιδιαιτερότητα της κάθε εμπειρίας. Επιπλέον αυτός είναι ο τουρισμός που αποκεντρώνει τους τουρίστες και τα εισοδήματα αντί να τους συγκεντρώνει σε μεγάλες μονάδες με προπληρωμένα «πακέτα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου