Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Από την Κάρλα στη Μουριά

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Πάτρα 3 Οκτωβρίου 2018


Από την Κάρλα στη Μουριά


Η εποχή της επανασύστασης υγροτόπων έχει αρχίσει

H παράταξη “Οικολογική Δυτική Ελλάδα” χαιρετίζοντας την εγκαινίαση της αποκαταστημένης λίμνης Κάρλας, στη Θεσσαλία, παρότι η αποκατάσταση δεν είναι η περιβαλλοντικά ορθότερη, συνδέει το γεγονός με το πάγιο αίτημα του οικολογικού κινήματος της Δυτικής Ελλάδας για επαναπλημμυρισμό των λιμνών της Ηλείας που αποξηράνθηκαν, της Μουριάς και της Αγουλινίτσας. Η ανακοίνωση της παράταξης έχει ως εξής:
Το ύψους 245 εκατομμυρίων ευρώ έργο της ανασύστασης της Κάρλας που τυπικά εγκαινιάζεται σήμερα αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη ότι η αποξήρανση ήταν λάθος. Ένα έργο που τότε, το 1963, είχε παρουσιαστεί ως «αναπτυξιακό», οδήγησε στην καταστροφή της γεωργίας, του κλίματος, των νερών, δείχνοντας ότι μόνο η επαναδημιουργία τη ςλίμνης είχε δημόσιο συμφέρον.
Η αποξήρανση της Κάρλας ήταν η προτελευταία από τις μεγάλες αποτυχημένες αποξηράνσεις. Η τελευταία ήταν η αποξήρανση της Αγουλινίτσας και της Μουριάς στην Ηλεία το 1971 – αποξηράνσεις επίσης αποτυχημένες αφού δημιούργησαν πολλαπλά περιβαλλοντικά και οικονομικά προβλήματα με ελάχιστο όφελος.
Το παράδειγμα της Κάρλας μας θυμίζει ότι πρέπει να μείνουμε συνεπείς στον στόχο της επαναδημιουργίας, έστω, σε πρώτη φάση, της Μουριάς, αφού αυτός ο στόχος έχει φτάσει σε σημαντικά επίπεδα κοινωνικής αποδοχής.
Προϋπόθεση για το επιτυχή επαναπλημμρισμό της Μουριάς είναι να σχεδιαστεί το έργο με βάση την αληθινή επαναδημιουργία ενός οικοσυστήματος και να γίνει στο σύνολό του ή στο μεγαλύτερο μέρος των 6.000 στρεμμάτων της παλιάς λίμνης και να μην εκπέσει σε έργο βιτρίνας μερικών εκατοντάδων στρεμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό,  καλούμε για άλλη μια φορά, την περιφερειακή αρχή να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση για τις απαιτούμενες μελέτες, ώστε το έργο, ώριμο πια, να ενταχθεί σε κοινοτικό πρόγραμμα άμεσα.
                                                   Βασίλης Κουμπούρας
Περιφερειακός Σύμβουλος της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας
-------
Φωτογραφίες : πάνω, η Κάρλα όταν άρχιζε να επαναπλημμυρίζει, κάτω η Μουριά σε βροχερή περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου