Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Λαθροθηρία στη Στροφιλιά και υποκρισία κυνηγών


Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 19 Ιανουαρίου 2017


Δελτίο τύπου

Έξαρση λαθροθηρίας και υποκρισία των κυνηγών



Την ώρα που οι οπλοφόροι με βάρκες αφάνιζαν τα πουλιά στο Εθνικό Πάρκο της Στροφυλιάς, μέλη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας φωτογραφίζονταν να ρίχνουν ζωοτροφές στην όχθη!
Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα καταγγέλλει τη έξαρση λαθροθηρίας, ιδίως στη Λιμνοθάλασσα Πρόκοπου, που αποτελεί τμήμα του Εθνικού Πάρκου Στροφιλιάς Κοτυχίου και ζητεί συντονισμένη δράση των συναρμόδιων αρχών, ώστε να υπάρξουν συλλήψεις και οι ομάδες λαθροθηρών να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.
Ειδικότερα, το πρωί της Κυριακής 15 Ιανουαρίου, στις καθιερωμένες καταμετρήσεις των υδροβίων πουλιών, η ομάδα  των παρατηρητών εντόπισε οπλοφόρους με τρεις βάρκες να κυνηγούν στη λίμνη του Πρόκοπου στο δάσος της Στροφυλιάς. 200 μ. πιο πέρα συνάντησαν τζιπ των κυνηγών και τους ενημέρωσαν. Η απάντηση ήταν απίστευτη: οι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες και τα μέλη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου είπαν ότι δεν άκουσαν τίποτα! Αντίθετα, προχώρησαν σε δήθεν ... τάισμα των πουλιών (μία, εκτός των άλλων, άχρηστη ενέργεια, καθώς ο Πρόκοπος έχει υπεράφθονη τροφή για τα υδρόβια πουλιά). 
Ο κυνηγετικός φαρισαϊσμός ποτέ δεν ήταν τόσο προκλητικός: Τα μέλη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου φωτογραφίζονταν να σκορπούν ζωοτροφές στην όχθη και δήθεν να φροντίζουν τα πουλιά την ώρα που οι οπλοφόροι τα αφάνιζαν. Στο ίδιο μέρος, σε μικρή απόσταση, το ίδιο πρωινό!
Τα πουλιά χρειάζονται ασφάλεια, όχι τάισμα. Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου επιχειρεί να υποβαθμίσει την οδυνηρή πραγματικότητα και να εμφανίσει ότι οι οπλοφόροι δεν είναι πρόβλημα και ότι, αντίθετα, οι κυνηγοί πρέπει να παρέμβουν για να σώσουν την κατάσταση.
Εκτός από την υποκρισία και την ανοχή έναντι των λαθροθηρών, το τάισμα από τους κυνηγούς ήταν άχρηστο και παράνομο: τάισμα δικαιολογείται μόνο σε παγωμένες περιοχές ή όπου συγκεντρώνονται αφύσικα μεγάλοι αριθμοί πουλιών σε μικρούς υγροότοπους, χωρίς φυσική τροφή. Ο Πρόκοπος δεν ήταν παγωμένος και διαθέτει άφθονη φυσική τροφή. Τα πουλιά θέλουν απλά ησυχία και ασφάλεια για να τραφούν όχι μερικούς κουβάδες ζωοτροφής στην όχθη, με δεκάδες καραμπίνες να τα σημαδεύουν, λίγο πιο πέρα.
Τέλος, απλά και μόνο για το τυπικό της υπόθεσης, τονίζουμε ότι οποιοδήποτε τάισμα σε ένα Εθνικό Πάρκο χρειάζεται άδεια από το φορέα Διαχείρισης και την αρμόδια Δασική Αρχή. Το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου – Στροφυλιάς δεν είναι χώρος αυθαιρεσίας άσχετων κυνηγών. Είναι πολύτιμος δημόσιος φυσικός πλούτος και ουδείς δικαιούται να πλήττει το πιο ευαίσθητο στοιχείο του: την ορνιθοπανίδα.

Γιώργος Κανέλλης
Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Ελλάδας
Επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας
--------------------

Το Δελτίο Τύπου της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου εδώ: http://gk2.gkop.gr/index.php/2016-05-04-08-26-45/2016-05-04-08-31-04/160-deltia-typou-2017/453-15-01-2017


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου