Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Πάτρα 11 -11-2016


Κυπαρισσιακός Κόλπος: προεδρικό διάταγμα το ταχύτερο δυνατό!

Η γνωστοποίηση της απόφασης καταδίκης της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ανεπαρκή προστασία των περιοχών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στον Κυπαρισσιακό, και ειδικότερα στο νότιο τμήμα του, που διοικητικά υπάγεται στη Μεσσηνία, είναι οπωσδήποτε λυπηρή.
Ταυτοχρόνως, επαναφέρει και πάλι ως επείγον το ζήτημα της θέσπισης, με την μορφή του προεδρικού διατάγματος, ενός οριστικού καθεστώτος προστασίας και διαχείρισης της παραλιακής ζώνης του Κυπαρισσιακού Κόλπου που περιλαμβάνει την ακτογραμμή της Ηλείας, νότια των εκβολών του Αλφειού και το βόρειο τμήμα της μεσσηνιακής ακτογραμμής.

Η οριστική ρύθμιση των μέτρων προστασίας και των χρήσεων της γης στην σημαντική αυτή περιοχή όχι μόνο για το εμβληματικό είδος της caretta caretta αλλά και για το φυσικό της κάλλος, με τη μορφή προεδρικού διατάγματος, είναι απαραίτητη όχι μόνο για να αποτραπούν οι οικονομικές κυρώσεις στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για να υπάρχει ασφαλές πλαίσιο και για την επιτρεπόμενη ήπια τουριστική ανάπτυξή της.
Θυμίζουμε, ότι στα τέλη Μαΐου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Δ 141 της 24.05.2016, η Απόφαση του τότε Αναπλ. Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννη Τσιρώνη (σήμερα Αν. Υπουργού Αγροτικής Aνάπτυξης) με τίτλο: «Μέτρα για την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών των “GR2330005: Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Στροφυλιά, Κακόβατος”, “GR2330008: Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο –Κυπαρισσία” και “GR2550005: Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι - Κυπαρισσία)” και της ευρύτερης περιοχής τους».

Ως Οικολογική Δυτική Ελλάδα χαρακτηρίσαμε επαρκές και θετικό το περιεχόμενο των μέτρων αυτών και γιατί τα κρίναμε αναγκαία για την προστασία της ιδιαίτερα σημαντικής από περιβαλλοντική άποψη αυτής περιοχής αλλά και για να αποτραπεί η καταδίκη της χώρας στη διαδικασία ενώπιον του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, που διαρκεί από το 2012.

Πλην όμως, η επιλεγείσα, μορφή της Υπουργικής Απόφασης, δεν αποδείχθηκε αρκετή για να πεισθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να οδηγηθεί σε απαλλαγή της χώρας μας.
Επιβάλλεται επομένως, και κάνουμε έκκληση στην νέα ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τους κ.κ. Σταθάκη και Φάμελλο τόσο για λόγους περιβάλλοντος και ήπιας ανάπτυξης όσο και για να αποτραπεί μια ταπεινωτική επιβολή κυρώσεων στη χώρα μας στο τέλος της διαδικασίας, να προχωρήσουν ταχύτατα στην έκδοση προεδρικού διατάγματος με περιεχόμενο αυτό της υπουργικής αυτής απόφασης που ισχύει σήμερα.
Άλλη ορθή και νόμιμη εναλλακτική λύση δεν υπάρχει για να αποφύγουμε κυρώσεις τη στιγμή μάλιστα που, παρά τις ελλείψεις και παραβάσεις, αναγνωρίζεται και από το ίδιο το Δικαστήριο ότι η συμβολή της Ελλάδας στη βελτίωση του πληθυσμού της θαλάσσιας χελώνας είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλης ευρωπαϊκής χώρας .

Γιώργος Κανέλλης
Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Ελλάδας
Επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου