Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Να σκεφθούμε βαθύτερα τις πλημμύρες

Να σκεφθούμε βαθύτερα τις πλημμύρες



Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα συμπαρίσταται θερμά στους κατοίκους του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου που υπέστησαν ζημιά ή και βρέθηκαν έξω από τις κατοικίες τους μετά τις μεγάλες νεροποντές των προηγουμένων ημερών.
Πέραν των αυτονόητων κινήσεων που οφείλουν να γίνουν αμέσως για την αποκατάσταση των ανθρώπων που πλήγηκαν, κρίσιμο είναι, τώρα που η πλημμύρα είναι πρόσφατη, να εντοπισθούν όχι μόνο οι αστοχίες που συνέβαλαν στην χειροτέρευση της κατάστασης, όπως μη λειτουργούντα αντλιοστάσια ή ρέματα ακαθάριστα από σκουπίδια, μπάζα, κλαδιά αλλά και τα σημεία των δύο πόλεων, ιδίως του Μεσολογγίου που πλήττονται πρώτα και  περισσότερο σε περιπτώσεις τέτοιων ακραίων καιρικών φαινομένων.
Τα συμπεράσματα που θα βγουν σχετικά με τις πιο ευαίσθητες σε πλημμύρες συνοικίες οφείλουν να οδηγήσουν σε μέτρα όσο τολμηρά χρειάζεται.
Το τονίζουμε αυτό, έχοντας υπόψη ότι λόγω της ήδη εν εξελίξει κλιματικής μεταβολής η συχνότητα τέτοιων φαινομένων θα είναι μεγαλύτερη όπως και η έντασή τους, έστω και αν εναλλάσσονται με περιόδους, εξίσου ζημιογόνου στη γεωργία, ξηρασίας.
Ετοιμότητα, πρόληψη, αποφυγή δόμησης σε υψόμετρα κοντά στο επίπεδο της θάλασσας είναι αναγκαία περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν. Ο καιρός έχει χαλάσει για τα καλά.

Γιώργος Κανέλλης
Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου,
Επικεφαλής της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου