Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Δεν παίζουμε με τα προστατευόμενα είδη της θάλασσας!

Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 1 Αυγούστου  2015


Δελτίο τύπου

Δεν παίζουμε με τα προστατευόμενα είδη
 της θάλασσας!

Η ενέργεια ερασιτεχνών ψαράδων που έβγαλαν δύο μικρής ηλικίας ζωντανά καρχαριοειδή σε ακτή της Ηλείας (παραλία του Αγ. Ηλία) και επέτρεψαν να γίνουν αντικείμενο θεάματος από λουόμενους είναι ανάρμοστη και καταδικαστέα.
Εκτός από τα γεγονός ότι, είναι προστατευόμενα είδη, και η αλιεία τους είναι παράνομη, κάτι που έπρεπε να γνωρίζουν, η κακομεταχείριση  ζωντανών άγριων πλασμάτων έξω από το στοιχείο τους δεν τιμά τον πολιτισμό μας. Υπογραμμίζουμε ότι τα περισσότερα είδη καρχαριών των θαλασσών μας, όπως ο ρυγχοκαρχαρίας (isurus Oxyrinchus), ο ταύρος (carcharias τaurus), ο λευκός (carcharodon carcharias), ο τεφρός (carcharinus plumbeus) έχουν ήδη μειωμένους πληθυσμούς και περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κινδυνευόντων ειδών.

Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα καλεί τους ψαράδες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, να είναι προσεκτικοί έναντι τέτοιων φαινομένων που καταφέρνουν σοβαρά πλήγματα σε προστατευόμενα είδη.  Οι λουόμενοι είναι σημαντικό, όταν γίνονται μάρτυρες τέτοιων φαινομένων, αντί να τα θεωρούν αξιοπερίεργα να τα καταδικάζουν και να πιέζουν για την την απελευθέρωση των απειλουμένων ειδών στο στοιχείο τους.
Καλούμε επίσης  τις Λιμενικές Αρχές, και όχι μόνο της Ηλείας, να προχωρήσουν σε προειδοποιήσεις ή και να λάβουν άλλα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση παρανομιών αυτού του είδους που επιδεινώνουν τον κίνδυνο εξαφάνισης απειλουμένων ειδών από τις θάλασσές μας.

Γιώργος Κανέλλης
Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου,

Επικεφαλής της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου