Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Βιώσιμη χωροταξία με θεμέλιο τα κοινά αγαθά

Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 22 Δεκεμβρίου 2013                                             


Η παρέμβαση της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας στην Ημερίδα για τη β’ φάση του χωροταξικού της Δυτ. Ελλάδας

Θεμέλιο κάθε αποτελεσματικής και ανθεκτικής στο χρόνο χωροταξικής πολιτικής είναι η διασφάλιση των φυσικών και των άλλων δημόσιων αγαθών και η πρόσβαση όλων, σήμερα και αύριο, σε αυτά.
Με αφετηρία την παραπάνω θέση ο εκπρόσωπος της ΟΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Γ. Κανέλλης, ανέπτυξε αναλυτικά τις θέσεις και παρατηρήσεις της παράταξης στην ημερίδα για την παρακολούθηση του Β1 Σταδίου της Μελέτης «Αξιολόγηση, Αναθεώρηση και Εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», που έγινε την Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, στην Πάτρα.
Παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη και του περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα ο εκπρόσωπος της Ο.Δ.Ε., αφού σημείωσε ότι η διαβούλευση για το μεγάλο αυτό θέμα είναι τουλάχιστον ανεπαρκής, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην έντονα επιφυλακτική στάση του χώρου της πολιτικής οικολογίας έναντι των εξορύξεων υδρογονανθράκων αλλά και λιγνιτών τονίζοντας χαρακτηριστικά «πρώτα τα νερά και μετά τα πετρέλαια».
Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε με τα λιγνιτοφόρα πεδία που έχουν εντοπισθεί στα Καλάβρυτα και την Ζαχάρω είναι να τα αφήσουμε εκεί που βρίσκονται, διότι η εξόρυξή τους δεν αντιστρατεύεται μόνο τη διατήρηση του τοπίου και τις τουριστικές χρήσεις αλλά και την εθνική πολιτική για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.
Αντιθέτως είναι ορθή η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με την παρατήρηση ότι ως περιφέρεια με πολύ ξεχωριστή και ευαίσθητη βιοποικιλότητα, πανίδα και χλωρίδα, έχουμε ισχυρούς λόγους να εξειδικεύσουμε σε περιφερειακό επίπεδο το σχετικό Εθνικό Χωροταξικό, προκειμένου να αποτρέπουμε την χρήση περιοχών που έχουν προστατευτέα χαρακτηριστικά, ιδίως ευαίσθητη ορνιθοπανίδα.

Υπογραμμίσαμε ακόμη:
-       Την σημασία της βελτίωσης της πρόσβασης σε σημαντικούς αλλά μη αναδειγμένους αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Μυκηναϊκή Βούντενη.
-       Την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπισης της διάβρωσης ακτών αλλά και της εκτεταμένης παράνομης δόμησης (περιπτώσεις ακτών Νότιας Ηλείας και ΝΔ Αιτωλοακαρνανίας).
-       Την ανάγκη ίσης μεταχείρισης σιδηροδρόμων και αυτοκινητοδρόμων.
-       Την ανάγκη διαφύλαξης σημαντικών τοπίων, όπως πχ η κοιλάδα του Αροανίου.
-       Την ανάγκη να ολοκληρωθούν με έκδοση σχετικών Πρ. διαταγμάτων οι διαδικασίες προστασίας σημαντικών φυσικών περιοχών όπως ο Κυπαρισσιακός Κόλπος, το σύμπλεγμα Τριχωνίδας Λυσιμαχίας, τα όρη Ερύμανθος, Ακαρνανικά, Κλωκός – Μπαρμπάς, Παναχαϊκό.
-       Την σημασία και τα περιβαλλοντικά και παραγωγικά οφέλη  από τον σχεδιασμένο μερικό επαναπλημμυρισμό των πρώην λιμνών της Αγουλινίτσας και της Μουριάς στην Ηλεία.
-       Την ανάγκη ολικής κάλυψης της περιφέρειάς σας σε υποδομές για την ανακύκλωση των αποβλήτων εκσκαφών και κατασκευών (μπάζων)
-       Την ανάγκη να δοθεί προσοχή στις ανησυχίες των κατοίκων σχετικά με την σχέση τουριστικής προοπτικής και ιχθυοκαλλιεργειών στις δυτικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας. Λεπτομερής κατανομή του θαλάσσιου αυτού χώρου είναι απαραίτητη για την αρμονική ανάπτυξη των δύο κλάδων.
-       Την προώθηση της βελτίωσης και μερικής επαναχάραξης της οδού Πατρών Τριπόλεως με στόχο την μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων παραλιακών και ορεινών περιοχών
-       Την ανάγκη να αντιστραφεί η τάση κλεισίματος των σχολείων σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και για μείωση των ανισοτήτων που προαναφέρθηκαν αλλά και για ορατούς λόγους μείωσης των απαράδεκτα μεγάλου οικονομικού βάρους που προέρχεται από την μεταφορά των μαθητών των περιοχών αυτών.
Τέλος συμφωνώντας με τον περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα ότι η συμμετοχή της περιφέρειάς μας στη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου, μαζί με περιφέρειες γειτονικών χωρών, αποτελεί πηγή ευκαιριών, προτείναμε να είμαστε εμείς οι πιο τολμηροί στην κοινή προστασία των ιχθυοαποθεμάτων και γενικά της ζωής στην θαλάσσια αυτή περιοχή, προτείνοντας και προωθώντας σθεναρά την απαγόρευση σ’ αυτή συρόμενων εργαλείων καταστροφικής αλιείας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου