Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

H επερώτηση της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας για τα απορρίμματα στην Ηλεία

Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 28 Αυγούστου 2013

Δελτίο τύπου

Ηλεία – απορρίμματα : Ως πότε άθλιοι ΧΑΔΑ και προσωρινές λύσεις;

Η επερώτηση της Ο.Δ.Ε. για το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Ηλεία






H δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας περιγράφτηκε, για μια ακόμη φορά στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Ελλάδας της 28ης Αυγούστου, κατά την διάρκεια της συζήτησης της σχετικής επερώτησης του επικεφαλής της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ περιφερειακού συμβούλου Κώστα Παπακωνσταντίνου.
Η καταφυγή, χρόνια τώρα, σε «προσωρινές» λύσεις που συνεχώς ανανεώνονται έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση απαράδεκτη από πλευράς περιβάλλοντος, δημόσιας υγείας και εικόνας της περιοχής.
Ειδικότερα:
-       Υπάρχουν εν χρήσει 7 ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων).  Ο μόνος χαρακτηρισμένος ΧΥΤΑ, αυτός της Τριανταφυλλιάς, δεν λειτουργεί.

-       Οι δήμοι Πύργου, Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας Κρεστένων μετά από την επί χρόνια χωρίς προοπτική δεματοποίηση των σύμμεικτων απορριμμάτων στη θέση ‘΄Ποτόκι΄΄, στην κοίτη του Αλφειού, όπου ήδη έχουμε πρόβλημα στραγγισμάτων από τα δέματα, αν και αδειοδοτήθηκαν από την περιφέρεια για νέα «προσωρινή» δεματοποίηση στις ‘’Λίμνες Βώλακος’’, πάλι κοντά στον Αλφειό,  απλώς θάβουν τα σκουπίδια στη θέση αυτή.

-       Η Αμαλιάδα συνεχίζει να στηρίζεται στον εκτεταμένο ΧΑΔΑ των «Κονιδέϊκων» με μεγάλους όγκους, σύμμεικτων πάντα σκουπιδιών να παραμένουν άταφα και διασκορπισμένα. Η περιφέρεια έχει επιβάλει πρόστιμα και παύση αλλά η χρήση του συνεχίζεται με σωρούς άταφων σκουπιδιών.


-       Ο Δήμος Ανδραβίδας  - Κυλλήνης συνεχίζει να χρησιμοποιεί τον γνωστό, απαράδεκτο, ορατό από την Εθνική οδό Πατρών Πύργου ΧΑΔΑ, ενώ χρησιμοποιεί σήμερα ως κάδους σύμμεικτων τους μπλε κάδους ανακύκλωσης συσκευασιών, που διέθετε, μετά από μακρά περίοδο αποθήκευσής τους.

-       Παρομοίως η Γαστούνη συνεχίζει να στηρίζεται  στον δικό της ΧΑΔΑ, ενώ ο σταθμός Μεταφόρτωσης που είχε σχεδιασθεί στην περιοχή της δεν έχει καθόλου προχωρήσει.


-       Παράλληλα αποκαλύφθηκε σε όλη του την αθλιότητα το φαινόμενο της απόρριψης σκουπιδιών άλλων περιοχών σε πολύτιμα δάση όπως αυτό της Φολόης, από εργολάβους με πλήθος καταδικών.

Στην τοποθέτησή μας υπογραμμίσαμε την ανάγκη να παύσουν οι Δήμοι  να επαναπαύονται  σε απαράδεκτες «προσωρινές» λύσεις ΧΑΔΑ και  δεματοποιήσεων χωρίς προοπτική.
Αντιθέτως μπορούν και πρέπει  να προχωρήσουν ΑΜΕΣΑ στην γενίκευση της ανακύκλωσης με το σύστημα των μπλε κάδων και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για διαλογή του οργανικού μέρους των σύμμεικτων.
Προς τούτο μπορεί και πρέπει η Περιφέρεια να συνεργαστεί μαζί τους για την άντληση κονδυλίων από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Η περ. Ενότητα Ηλείας βασίζεται στους τομείς της παραγωγής προϊόντων διατροφής και του τουρισμού. Είναι ολοφάνερο ότι η κραυγαλέα καθυστέρησή της στην βιώσιμη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων πλήττει όχι μόνο ο περιβάλλον της, προκαλεί απειλές για την δημόσια υγεία αλλά και υπονομεύει τους βασικούς της παραγωγικούς τομείς.
Εκτιμάμε ως θετική τη δέσμευση του περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα, στη συζήτηση,  για ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε σχεδιασμένα μέτρα για την βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων να ενταχθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο και αναμένουμε να υλοποιηθεί.

Για μια ακόμη φορά τονίζουμε: δεν μπορεί να επαφίενται τα πάντα στην αόριστη προοπτική (πανάκριβων) Μονάδων Επεξεργασίας.
 Χρειάζονται πρωτοβουλίες για μείωση, ανακύκλωση, διαλογή του οργανικού ΤΩΡΑ.


Κώστας Παπακωνσταντίνου

Περιφερειακός Σύμβουλος, Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου


Πληρ. : 6976768074, 6972902750

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου