Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Για την επίσκεψη HANN στη Δυτική Ελλάδα


Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 15 Φεβρουαρίου 2013

Τους έδειχνε το δρόμο…
Του ζητούσαν δρόμους….
Ο Επίτροπος Χαν (παρά τις πολιτικές μας διαφωνίες μαζί του) τα είπε καλά. Εκείνοι όμως που έπρεπε να καταλάβουν, δεν κατάλαβαν…

Ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν ήταν συνοπτικός και σαφής: είπε τι θα περιλαμβάνει και τι δεν θα περιλαμβάνει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020. Είπε για τους κινδύνους, για το πρόβλημα απορροφητικότητας, για τις προτεραιότητες, για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η Αυτοδιοίκηση.

Θα περιμέναμε, λοιπόν, ότι οι Δήμαρχοι και οι φορείς θα τον βομβάρδιζαν με ερωτήσεις για το ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα κ.λπ. Κι όμως, ελάχιστες παρεμβάσεις ήταν «επί της ουσίας». Οι Δήμαρχοι, αλλά (προς έκπληξή μας) και οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης, όταν πήραν το λόγο, μίλησαν … για δρόμους και βαριές υποδομές.

Τι κι αν ο Επίτροπος ευγενικά έδειξε ότι η Ε.Ε. αλλάζει πορεία, ότι θέλει να επενδύσει σε αποτελέσματα καινοτόμα, υψηλής υπεραξίας, που να φέρνουν λεφτά μέσα στην Ένωση; Εμείς … «στον κόσμο μας».

Όσοι, δε, κατάλαβαν τι μας είπε (με διπλωματικό, για σεμινάριο, τρόπο) για το πώς και με ποιους κινδύνους μπορεί να ολοκληρωθεί η Ολυμπία Οδός με συνδρομή από το τρέχον ΕΣΠΑ, δεν πρέπει να πανηγυρίζουν καθόλου.

Έχουμε πει πολλές φορές ότι η παραδοσιακή σχέση δρόμων - ανάπτυξης είναι αδικαιολόγητη σήμερα. Δεν φταίει η απουσία δρόμων που οι Δήμοι δεν αξιοποίησαν το ΕΣΠΑ ή που δεν κάνουν διαχείριση απορριμμάτων και αφήνουν πάνω από 20 εκατομμύρια χωρίς απορρόφηση. Δεν φταίει η απουσία δρόμων για την κατάσταση των δημοτικών υπηρεσιών, για τη γραφειοκρατία, για την κακή διαχείριση πόρων, για την έλλειψη σιδηροδρόμου και για τόσα άλλα.

Δυστυχώς, οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι διότι καθορίζονται οι δράσεις της επόμενης προγραμματικής περιόδου (ουσιαστικά, για τα μόνα διαθέσιμα κονδύλια). Κρίνεται, επίσης, το τρέχον ΕΣΠΑ, το αποτέλεσμα του οποίου θα κρίνει και το τι θα πάρουμε στο μέλλον. Αυτή την εποχή οι Δήμαρχοι θα έπρεπε να έχουν σηκώσει τα μανίκια και να ετοιμάζονται, κινητοποιώντας τις τεχνικές τους υπηρεσίες και όλο το δυναμικό που διαθέτουν για σχεδιασμό, για να ωριμάζουν μελέτες και δράσεις. Αντί γι αυτό, όμως, βρίσκονται σταματημένοι σε μια άλλη εποχή, κάνοντας αυτό που πάντα ήξεραν καλά να κάνουν: να ζητούν δρόμους…

Σίγουρα δεν βάζουμε όλους «στο ίδιο τσουκάλι». Όμως δεν είναι ώρα για ευγένειες. Η συνολική εικόνα από την απόκριση της τοπικής αυτοδιοίκησης (και όχι μόνο) στις απαιτήσεις των καιρών είναι απογοητευτική.



Κώστας Παπακωνσταντίνου

Περιφερειακός Σύμβουλος, Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου