Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Ο Αγιασμός ευκαιρία να σκεφθούμε τον Κορινθιακό


Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 6 Ιανουαρίου 2012


Ο Αγιασμός του Κορινθιακού

Ο Αγιασμός των υδάτων της κλειστής μας θάλασσας είναι ευκαιρία να αναγνωρίσουμε την αξία του Κορινθιακού για τη ζωή μας. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα να κάνουμε.

Το μεγάλο βάθος του Κορινθιακού Κόλπου τον προστάτευε μέχρι σήμερα από τη ρύπανση. Αν ήταν ένας κλειστός ρηχός κόλπος η κατάσταση θα ήταν ήδη αβίωτη. Αυτό, όμως, δεν θα συνεχίζεται επ’ αόριστο. Η σωρευμένη κόκκινη λάσπη, οι πρωτοφανείς ενδείξεις ευτροφισμού, οι αύξηση των επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία παράκτιων νερών, ο αποδεκατισμός των δελφινιών είναι μερικά μόνο από τα  ανησυχητικά σημάδια. Η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω κρίσης αφού οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι εξασθενούν και τα μεγάλα συμφέροντα κυριαρχούν χωρίς αντίπαλο.

O αγώνας των οικολογικών οργανώσεων έκανε γνωστό το θέμα. Τώρα χρειάζονται δράσεις από την Πολιτεία. Επειδή έχουμε πει και έχουμε γράψει πολλά, σημειώνουμε εδώ μόνο ένα πολύ απλό βασικό βήμα που πρέπει να γίνει από κοινού από Δήμους και Περιφέρειες γύρω από τον Κορινθιακό:

Εν όψει της επόμενης προγραμματικής περιόδου θα πρέπει να προβλεφθεί ένα ενιαίο έργο προστασίας, προβολής και παρακολούθησης του Κορινθιακού Κόλπου και σύνδεσης των περιοχών γύρω από τις ακτές του. Πρόκειται για έργο 100% επιλέξιμο στο πλαίσιο των στόχων για το 2020 (σε αντίθεση με τις βαρύγδουπες «υποδομές» που είχαμε συνηθίσει και οι οποίες έχουν τελεσίδικα «κοπεί» - ότι κι αν μας υπόσχονται οι δήθεν αρμόδιοι).

Η προετοιμασία και η ωρίμανση μιας τέτοιας πρότασης πρέπει να γίνει άμεσα, αλλιώς ένα τέτοιο έργο δεν θα προβλεφθεί και θα χαθεί η ευκαιρία.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι η μοίρα όσων κατοικούμε γύρω από τον Κορινθιακό είναι δεμένη με την τύχη της κλειστής θάλασσας που μοιραζόμαστε. Αυτή μας δίνει υγεία και οικονομική σταθερότητα. Αν δεν θέλουμε κάθε χρόνο να είμαστε φτωχότεροι και να αγιάζουμε ολοένα πιο επικίνδυνα νερά, πρέπει να δράσουμε τώρα.

Κώστας Παπακωνσταντίνου
Περιφερειακός Σύμβουλος, Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου