Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Διαχρονικό λάθος ο ΧΥΤΑ Παπανικολού στην Αιγιάλεια
Οικολογική Δυτική Ελλάδα

Πάτρα 7 - 3 -2012

 Ο Χ.Υ.Τ.Α. ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ

 Η πρόταση για Χ.Υ.Τ.Α. στη θέση Παπανικολού της Αιγιάλειας θα αποτελεί για πάντα ένα μνημείο περιβαλλοντικής ασχετοσύνης – αν όχι απάτης.


Ένα ορμητικό ρέμα, τρεις πηγές που ξεχειλίζουν στις καλλιέργειες, έδαφος κορεσμένο με νερό και ένας… καταρράκτης. Δεν πρόκειται για κάποια προστατευόμενη περιοχή υδάτων σύμφωνα με την Οδηγία – Πλαίσιο για τα Νερά 2000/60. Πρόκειται για τη θέση «Παπανικολού», που είχε προταθεί για ΧΥΤΑ της Αιγιάλειας…

Το ρέμα που κατεβαίνει από τη Μυρόβρυση πέφτει από καταρράκτη 50 μέτρων και στη συνέχεια εισέρχεται στην κοιλάδα του ΧΥΤΑ. Κατά τη νεροποντή της 6ης Φεβρουαρίου, το ρέμα πλημμύρισε μεγάλο μέρος της κοιλάδας και «έσκαψε» την κοίτη του σε βάθος μέχρι και ενάμιση μέτρο – κόβοντας ένα αγροτικό δρόμο.
 
Στο πλάι της κοιλάδας υπάρχουν τρεις πηγές και σε πολλά σημεία το έδαφος είναι κορεσμένο με νερό – κάτι που θυμίζουν οι τρύπες των καβουριών. Πιο χαμηλά, το νερό ξεχειλίζει και πλημμυρίζει τις καλλιέργειες. Στο τέλος, ο ποταμός Φοίνικας - και ο υδροφόρος ορίζοντας της Δυτικής Αιγιάλειας - περιμένει ως άμεσος αποδέκτης όλων των απορροών.

Πώς είναι δυνατό να επιλέχθηκε τέτοιο σημείο για ΧΥΤΑ; Ποιο έργο θα μπορούσε να κρατήσει έξω από την κοιλάδα το νερό που έπεσε στις 6 Φεβρουαρίου; Ποια μεμβράνη θα απομονώσει τους τόνους των σκουπιδιών από τις πηγές που θα πασχίζουν να αναδυθούν από κάτω;

Οι κάτοικοι προσπαθούν χρόνια να σταματήσουν το παράλογο. Η Επιτροπή Αγώνα δηλώνει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε οριστικό τέλος και αναμένουμε την απόφαση. Κάποιοι άλλοι επιμένουν ότι χρειάζονται κι άλλες προσπάθειες. Οι επόμενες εβδομάδες θα έχουν ενδιαφέρον…

Το σίγουρο είναι ότι η αρχική επιλογή ήταν ένα μεγάλο λάθος το οποίο ακολούθησαν όλες οι Δημοτικές αρχές. Αντί να επενδύσουν στη μείωση των απορριμμάτων, το διαχωρισμό, την κομποστοποίηση, την ανακύκλωση, προτίμησαν τη δήθεν εύκολη λύση.

Όμως, εύκολη λύση δεν υπάρχει – μόνο η υπευθυνότητα και ο σεβασμός στην κοινωνία και το περιβάλλον μπορούν να δώσουν θετική προοπτική.

Κώστας Παπακωνσταντίνου

Περιφερειακός Σύμβουλος

Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου