Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Πυρόπληκτη Πελοπόννησος, 4 χρόνια μετά την πυρκαγιά.

                                    ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Πυρόπληκτη Πελοπόννησος, 4 χρόνια  μετά την πυρκαγιά.

Ζητούμενο παραμένει η οικολογική κα παραγωγική ανασυγκρότηση!

 Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες 4 χρόνια από το τραγικό Καλοκαίρι του 2007 που οδήγησε στην καταστροφή ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων δασικής και αγροτικής γης αλλά και οικισμών στην Ηλεία και τους γειτονικούς νομούς.
Διαπιστώνουμε σήμερα ότι αυτά που συνεχίζουν να εκκρεμούν είναι περισσότερα και σημαντικότερα από αυτά που έγιναν.
Η ανοικοδόμηση ή επισκευή των κατοικιών και άλλων κτισμάτων που καταστράφηκαν από την φωτιά έχει προχωρήσει  αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί.
Όμως η μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την συνολική ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών δεν υλοποιείται, ούτε Ειδικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για την οικολογική και παραγωγική ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης περιοχής αλλά και ευρύτερα της Ηλείας υπάρχει.
Το Ειδικό Ταμείο Έκτακτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ), που συγκέντρωσε 198.123.335,51 ευρώ από εισφορές πολιτών, διαθέτει ακόμη δεσμευμένα και λιμνάζοντα 118 εκατομμύρια ευρώ. Η περσινή απορρόφησή του από το υπουργείο Οικονομικών δεν αλλάζει την απόλυτη νομική και πολιτική δέσμευση για τον προορισμό των χρημάτων αυτών.
Είναι, επομένως,  επείγουσα ανάγκη και καθήκον έναντι της βαριά πληγείσης αυτής περιοχής :
  • να επιταχυνθούν οι ρυθμοί για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης των κτισμάτων που υπέστησαν ολική ή μερική ζημιά
  • να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών όλα τα στοιχεία για τυχόν εκταμιεύσεις χρημάτων του Ταμείου, από την απορρόφησή του και μετά, καθώς και τα πλήρη σχέδια για την αξιοποίηση των χρημάτων αυτών.  
  • να αξιοποιηθεί η μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου ειδικού σχεδίου οικολογικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ηλείας, με έμφαση στην εκπαίδευση και στήριξη των νέων αγροτών και κτηνοτρόφων
  • να κινηθούν διαδικασίες για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Πυρόπληκτων για τους παραπάνω σκοπούς, τα οποία δεν επιτρέπεται ούτε να λιμνάζουν ούτε να διατεθούν ποτέ για άλλους σκοπούς.
Καλούμε την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να προχωρήσουν επιτέλους συντονισμένα και σχεδιασμένα στην κατεύθυνση αυτή.
Βαριές ανεπάρκειες του κράτους οδήγησαν στο να λάβει η καταστροφή του 2007 στην Ηλεία τις διαστάσεις που έλαβε.
Είναι επιτέλους ώρα το κράτος να προχωρήσει σχεδιασμένα και συντονισμένα στην πλήρη ανάληψη των ευθυνών του προς την βαριά πληγείσα αυτή περιοχή.
                                                        Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων     


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου