Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Για τη Διασύνδεση έρευνας - ανάπτυξης

 Η καλή πρωτοβουλία να μην οδηγήσει σε κλειστή ελίτ 

Η διασύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την κοινωνία χρειάζεται σε πολλούς τομείς, όχι μόνο σε υψηλή τεχνολογία, υποστηρίζει ο Περιφ. Σύμβουλος Κ. Παπακωνσταντίνου 

«Πρόκειται για εξαιρετική ιδέα, φοβάμαι όμως ότι στο τέλος ίσως βοηθήσει μόνο εκείνους που έτσι κι αλλιώς θα τα κατάφερναν μόνοι τους» σχολίασε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας Κώστας Παπακωνσταντίνου μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου συμφωνήθηκε η Διασύνδεση Πανεπιστημίων ΑΤΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων με την έρευνα, καινοτομία και ανάπτυξη, και συνέχισε:

«Βασικός σκοπός της πρωτοβουλίας του κ. Δουγένη και του Περιφερειάρχη είναι η σύνδεση έρευνας - επιχειρηματικότητας - ανάπτυξης. Σύμφωνοι και μπράβο τους! Ακούγοντας όμως τους προσκεκλημένους στο Περιφερειακό Συμβούλιο διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν εξαιρετικοί επιστήμονες αλλά και ικανότατοι επενδυτές που γνωρίζουν πώς να υλοποιήσουν τις νέες ιδέες. Αν η διασύνδεση γίνει μόνο γι αυτούς τότε απλά θα δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες μόνο σε μία πανεπιστημιακή ελίτ και σε λίγους εκλεκτούς επιχειρηματίες. Δεν διαφωνούμε. Για να φτάσει, όμως, η διασύνδεση παντού πρέπει να απλωθεί σε πολλούς τομείς έρευνας και να στοχεύει τόσο στην επιχειρηματικότητα όσο και στους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς και στην ορθολογική κατανομή περιφερειακών πόρων».

«Η  υψηλή τεχνολογία είναι ένας μόνο τομέας και δεν πρέπει να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της ‘Επιτροπής Διασύνδεσης’. Ο πρωτογενής τομέας και οι φυσικοί πόροι είναι εξίσου σημαντικοί. Η αύξηση της γεωργικής παραγωγής, η προστασία της γεωργικής γης και των ακτών, η αντιμετώπιση της διάβρωσης, η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο έχουν τεράστιο οικονομικό ενδιαφέρον – ίσως μεγαλύτερο από την αριστεία στην υψηλή τεχνολογία. Χρειαζόμαστε και σε αυτούς τους τομείς τους καλούς επιστήμονες για καινοτόμες λύσεις. Λύσεις που θα βοηθήσουν νέους επιχειρηματίες και παραγωγούς αλλά και την ίδια την Περιφέρεια στο να διαχειριστεί αποτελεσματικά τους πόρους της. Δεν είναι απαραίτητο να γίνουμε ‘silicon valley’ για να αναπτυχθούμε»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου