Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Πράσινο Ψηφοδέλτιο υπάρχει ανάμεσα στα υπόλοιπα

Άρθρο του
Κώστα Παπακωνσταντίνου
στην εφημ Βήμα Αιγιάλειας  10/10/2010

Όσοι αγωνιζόμαστε για την οικολογία και την ανθρώπινη κοινωνία, δημιουργήσαμε το  Οικολογικό, Πράσινο Ψηφοδέλτιο για τις Περιφερειακές Εκλογές της Δυτικής Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή, η αμιγώς οικολογική παρέμβαση είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους,: ο πρώτος αφορά σε κάτι που τώρα ξεκινά και ο δεύτερος σε κάτι που τώρα τελειώνει:
-          Πρώτον, οι πρώτες Περιφερειακές Εκλογές επιτέλους σημαίνουν ότι ξεκινά Περιφερειακή Πολιτική  στην Ελλάδα (όσο κι αν ο «Καλλικράτης» απέχει από το ιδανικό). Η Περιφέρεια είναι ο κατάλληλος χώρος, η ιδανική κλίμακα, για να εφαρμοστούν οι αρχές της οικολογίας και της πράσινης πολιτικής. Το περιβάλλον, η αγροτική παραγωγή η υγεία και διατροφική ασφάλεια, η παιδεία, η επιχειρηματικότητα, η διαχείριση των φυσικών πόρων και των απορριμμάτων είναι μερικά μόνο από τα θέματα που σε ολόκληρη την Ευρώπη κρίνονται σε επίπεδο Περιφέρειας (η περίφημη « ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ»). Τώρα, λοιπόν, είναι η ώρα για μια πράσινη αφετηρία για την Περιφέρεια.
-          Δεύτερον, το τέλος του «αναπτυξιακού» οράματος επιτέλους αποδεικνύει εκείνο που εμείς διακηρύσσαμε εδώ και χρόνια: ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος, η αποδόμηση της κοινωνίας και το οικονομικό αδιέξοδο αποτελούν μέρος του ίδιου προβλήματος, της χρεοκοπίας ενός καταστροφικού «μοντέλου» ανάπτυξης. Εξαντλώντας τις αντοχές της κοινωνίας και της φύσης, βαφτίσαμε «ανάπτυξη» τη συνεχή διόγκωση της κατανάλωσης, διαλύσαμε την πραγματική οικονομία, εξαφανίσαμε τις ανθρώπινες αξίες και σύραμε τη χώρα μας - και, σύντομα, όλον τον πλανήτη- στο χείλος της καταστροφής. Τώρα λοιπόν είναι η ώρα για διέξοδο με πράσινη πολιτική και οικονομία, οι οποίες εστιάζουν στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Σε επίπεδο Περιφέρειας, μπορούν άμεσα να εφαρμοστούν βασικοί άξονες της πράσινης οικονομίας, όπως η Βιώσιμη Αναζωογόνηση της Υπαίθρου, η Απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, η Αναβάθμιση των Συλλογικών Αγαθών. Χρειάζεται όμως πίστη σε βασικές οικολογικές αρχές και όχι μια απλή «οικολογική» ρητορική – που άλλωστε, σήμερα είναι προσιτή σε όλους. 
Για παράδειγμα, πιστεύουμε στα αλήθεια ότι τα συλλογικά αγαθά, π.χ. ασφάλεια, υγεία, καθαρό νερό, αέρας και θάλασσες, ασφαλή προϊόντα διατροφής, κοινωνική αλληλεγγύη, ελεύθερος χρόνος, ελεύθερος χώρος, μας κάνουν πιο πλούσιους; Πιστεύουμε στα αλήθεια ότι οι φυσικοί πόροι, η καλλιεργήσιμη γη, το υπόγειο και το επιφανειακό νερό, τα δάση και τα άλλα οικοσυστήματα, στηρίζουν τη ζωή μας; Ας μη βιαστούμε να απαντήσουμε «ναι». Πολλοί τα έχουμε θυσιάσει ή είμαστε ακόμη διατεθειμένοι να τα θυσιάσουμε «για μια χούφτα δολάρια».
Η απογοητευμένη κοινωνία, όπως συμβαίνει σε συνθήκες κρίσης και έκτακτης ανάγκης, έχει δύο δρόμους να ακολουθήσει: Ο ένας είναι να στραφεί σε εκείνους που την έσυραν στην απελπισία και να ζητήσει (με ποιον τρόπο άραγε;) προστασία. Ο λαός έχει μια έκφραση γι αυτό: «ο πνιγμένος….».
Ο άλλος τρόπος, είναι να το πάρει απόφαση ότι όλα ήσαν λάθος και να αναζητήσει νέο όραμα. Να παραδεχτεί ότι όλοι εκείνοι που απλά έπαιζαν διάφορους ρόλους στο ίδιο παράλογο έργο (μικρές και μεγάλες παρατάξεις, αριστερά και δεξιά), δεν έχουν πλέον τίποτα να προσφέρουν. Ότι πρέπει τώρα – που υπάρχει ακόμα καιρός – να αρχίσει να χτίζει το αύριο σε νέες βάσεις.
Εμείς προφανώς προτείνουμε τον τίμιο δεύτερο δρόμο. Το νέο όραμα αντί για την απελπισία. Τη συλλογική ευθύνη αντί για την (χρεοκοπημένη έτσι κι αλλιώς) υπόσχεση για ατομικό βόλεμα. Η Πράσινη Αφετηρία για την Περιφέρεια είναι αυτή ακριβώς η διέξοδος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου