Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

O Βασ. Κουμπούρας νέος οικολόγος περιφερειακός σύμβουλος



ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
31-5-2018

Εναλλαγή στην «Οικολογική Δυτική Ελλάδα»


Η περιφερειακή παράταξη Οικολογική Δυτική Ελλάδα ανακοινώνει την εναλλαγή προσώπων στην θέση του περιφερειακού συμβούλου την οποία η παράταξη διαθέτει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.
Ο μέχρι σήμερα περιφερειακός σύμβουλος μας Γιώργος Κανέλλης παραιτήθηκε, στα πλαίσια της αρχής της εναλλαγής προσώπων στην διάρκεια της θητείας σε θεσμικές αιρετές θέσεις, κάτι που αποτελεί καταστατική κατεύθυνση για την παράταξη και τον πολιτικό χώρο ο οποίος τη στήριξε, το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων.
Μετά την αποδοχή της παραίτησης από τον Περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα, όπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις, τη θέση του οικολόγου περιφερειακού συμβούλου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτ. Ελλάδας καταλαμβάνει ο Βασίλης Κουμπούρας, επόμενος στη σειρά εκλογής, ο οποίος και ορκίστηκε σήμερα ενώπιον του περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, παρουσία του απερχόμενου περιφερειακού συμβούλου Γιώργου Κανέλλη και του συντονιστή της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων Μανώλη Βέμη.
Ο Β. Κουμπούρας είναι ιδιωτικός υπάλληλος, πτυχιούχος ελληνικού πολιτισμού του Ανοικτού Πανεπιστημίου Πατρών και μεταπτυχιακός φοιτητής στη διαχείριση πολιτιστικών Μονάδων.
Μετά την ορκωμοσία ο νέος περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Κουμπούρας έκανε την ακόλουθη δήλωση: <<Η σημερινή μου παρουσία στη θέση του περιφερειακού συμβούλου, αποτελεί προϊόν συλλογικής προσπάθειας και επιστέγασμα του σεβασμού των μελών της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας σε θεμελιώδεις αρχές της πολιτικής οικολογίας όπως η συμμετοχική δημοκρατία και η εναλλαγή.
    Στο πλαίσιο αυτό, η λειτουργία της παράταξης παραμένει προσηλωμένη στην παραγωγή και κατάθεση πολιτικών προτάσεων, με άξονες την ανάδειξη και προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς, τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό των θεσμών, την ισομερή (σε όλο το εύρος της περιφέρειας μας) με όρους αειφορίας οικονομική ανασυγκρότηση, την κοινωνική συνοχή και την βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους τους κατοίκους της περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος.
   Τέλος, με αίσθημα ευθύνης, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας για την ευκαιρία που μου προσφέρουν να τους εκπροσωπήσω εντός του περιφερειακού συμβουλίου με την ταυτόχρονη δέσμευση μου ότι θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό για να σταθώ αντάξιος συνεχιστής των προκατόχων μου, Κώστα Παπακωνσταντίνου και Γιώργου Κανέλλη, ώστε να επιτευχθούν οι κοινωνικοί και πολιτικοί στόχοι της παράταξης και να έχουμε μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο>>.

Τηλ. Β. Κουμπούρα : 6909315179


 Στη φωτογραφία από αριστερά: Γ. Αγγελόπουλος, πρόεδρος Πρ. Συμβουλίου, Μανώλης Βέμης, συντονιστής Οιολόγων Πράσινων, Βασίλης Κουμπούρας, νέος περιφ. σύμβουλος, Απ. Κατσιφάρας, Γιώργος Κανέλλης.



Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Μηχανοκίνητο "όργωμα" στις αμμοθίνες του Κυπαρισσιακού.


Οικολογική Δυτική Ελλάδα
Πάτρα 265 – 2018

Δελτίο τύπου


Μηχανοκίνητο «όργωμα» σε προστατευόμενες αμμοθίνες!

Πρωτοφανής στα χρονικά είναι ο αγώνας μοτοσυκλετών πάνω στους προστατευόμενους αμμόλοφους της Νότιας Ηλείας με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας! Τις πρωινές ώρες της Τρίτης 22/05/2018, 280 μηχανοκίνητα οχήματα (δίτροχες και τετράτροχες μοτοσικλέτες) επί 5 ώρες διέσχιζαν την παραλία και καταπατούσαν τη βλάστηση, ισοπέδωναν τους αμμόλοφους και απειλούσαν άμεσα τον βιότοπο ωοτοκίας της Θαλάσσιας Χελώνας. Οι αρμόδιες αρχές, αν και ενημερώθηκαν άμεσα από κατοίκους και στελέχη του ΑΡΧΕΛΩΝ, αρνήθηκαν να συνδράμουν στην προστασία της περιοχής.
Είναι γνωστό ότι η παράκτια περιοχή του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου αποτελεί ένα πολύτιμο παράκτιο οικοσύστημα με αμμόλοφους και πάνω από 1000 φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα. Ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 και όροι για την προστασία της περιλαμβάνονται σε ειδικές ρυθμίσεις από τον Μάιο του 2016 για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου.
Επίσης η κίνηση των τροχοφόρων σε τέτοια οικοσυστήματα απαγορεύεται και από τις γενικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία της φύσης, και συγκεκριμένα του Νόμου 3937/2011, Άρθρο 13.Παρ 4α., στο οποίο ορίζεται σαφώς ότι «Δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως ενδεικτικά, μόνιμες ή εποχικές λίμνες και τέλματα και οι ακτές τους, ο αιγιαλός, οι αμμοθίνες, ποτάμια, ρέματα και ρυάκια, δάση, λιβάδια, βοσκότοποι, οι οικότοποι προτεραιότητας του παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, καθώς και σε μονοπάτια που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές».
Η εταιρεία Hellas Rally, η οποία διοργάνωσε τον αγώνα, διαφήμισε ότι η φετινή διοργάνωση για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνει την παραλία και τους αμμόλοφους και ότι έχει λάβει σχετική έγκριση από την περιφέρεια, το αρμόδιο δασαρχείο και την αστυνομική διεύθυνση Ηλείας. Πράγματι, ως προς την Περιφέρεια υπάρχουν αποφάσεις υποστήριξης της δραστηριότητας αυτής, που δυστυχώς δεν περιέλαβαν καμιά πρόβλεψη αποφυγής ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών.
Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ επιφυλάσσεται να προβεί και σε επερώτηση σε επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ήδη, εξάλλου, έχει κατατεθεί σχετική ερώτηση στη Βουλή.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συνέργεια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε μια δράση που απειλεί ευαίσθητα οικοσυστήματα και τις παρακείμενες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta  αποτελεί ένας λάθος που δεν θα επαναληφθεί και ότι η Περιφέρεια θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλισθεί η προστασία αυτής της κορυφαίας παράκτιας προστατευόμενης περιοχής. 


Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Ακόμη καίμε τα κλαδέματα αντί να τα θρυμματίζουμε


Ακόμη καίμε τα κλαδέματα αντί να τα θρυμματίζουμε με επιδότηση!

                                                                                                                           του Γιώργου Κανέλλη*

Κάθε Φεβρουάριο, Μάρτιο και ως τα τέλη Απριλίου στις ελαιοπαραγωγικές μας περιοχές, ακόμη και πολύ κοντά σε πόλεις, που περιβάλλονται από δεντροκαλλιέργειες, παρατηρούμε καπνούς από πολλά σημεία να ανέρχονται στην ατμόσφαιρα.
Πρόκειται για τα κλαδέματα που προέκυψαν από την περίοδο συγκομιδής, της ελιάς κυρίως αλλά και άλλων δενδρωδών καλλιεργειών και οι αγρότες τα καίνε για να καθαρίσουν τα χωράφια τους.
Οι καιόμενες ποσότητες είναι μεγάλες και επηρεάζουν ακόμη και την ποιότητα του αέρα των κοντινών στις αγροτικές αυτές περιοχές πόλεων, που προαναφέραμε.
Η καύση των κλαδεμάτων και άλλων φυτικών υπολειμμάτων, όπως η καλαμιά που μένει μετά το θερισμό δημητριακών, έχει γίνει αντιληπτό, σε ευρωπαϊκή κλίμακα, ότι δεν είναι βιώσιμη πρακτική. Σε μια εποχή που η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής επιβάλλει κάθε δυνατή αποφυγή απελευθέρωσης ενώσεων του άνθρακα σε αέρια μορφή, η διαχείριση των κλαδεμάτων και άλλων φυτικών υπολειμμάτων έτσι ώστε να αποικοδομούνται περνώντας από στερεά και πάλι σε στερεά μορφή οφείλει να έχει προτεραιότητα και να στηρίζεται.

Επιδοτήσεις υπάρχουν αλλά απλώς προβλέπονται

Πράγματι, η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της ισχύουσας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής έχει προβλέψει την επιδότηση των παραγωγών εκείνων που θα συμμορφωθούν με αυτή την προτεραιότητα, είτε για καλαμιές σε καλλιέργειες σιτηρών είτε για κλαδέματα δενδροκαλλιεργειών.
Η χώρα μας στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, και εντός του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, ειδικότερα σε ότι αφορά την ελαιοκαλλιέργεια (την μακράν πιο εκτεταμένη δεντροκαλλιέργειά μας), προέβλεψε και εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Δράσεις στην κατεύθυνση αυτή. Συγκεκριμένα τη Δράση Μ4.4.4. «Θρυμματιστής κλαδεμάτων για ελαιοκαλλιέργειες», και τη Δράση Μ10.1.6 «Διαχείριση φυτικών υπολειμμάτων των κλαδεμάτων στην ελαιοκαλλιέργεια», του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και Κλιματικά μέτρα». Σύμφωνα μ’ αυτές, οι αγρότες προβλεπόταν να επιδοτούνται σε στρεμματική  βάση (ο αριθμός που είχε ανακοινωθεί to 2016, ήταν 14 ευρώ ανά στρέμμα) για να θρυμματίζουν και να απλώνουν ως εδαφοβελτιωτικό τα κλαδέματα αντί να τα καίνε.
Όμως, βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του 2018 και προκηρύξεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή άλλα συγκεκριμένα βήματα εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που είναι και ο Φορέας διαχείρισης των Δράσεων για την υλοποίηση των παραπάνω πολιτικών ακόμη δεν υπάρχουν.

Τα οφέλη του θρυμματισμού πολλαπλά

Η ανάγκη αυτό να αλλάξει υπογραμμίστηκε και από έναν έκτακτο παράγοντα: Στην Ηλεία,  περιοχή Σκιλλουντίας, υπήρξαν πρόωρες πυρκαγιές που προκάλεσαν απροσδόκητες για την εποχή ζημιές σε δάση και σπίτια. Πιθανολογήθηκε ισχυρά και από επίσημα χείλη, ότι οι αιτίες ανάγονται σε καύση κλαδεμάτων παραγωγικών δέντρων και απώλεια ελέγχου των καύσεων αυτών λόγω του ανέμου.  Προβήκαμε σε σχετική επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας και πληροφορηθήκαμε ότι στις Περιφέρειες δεν έχει εκχωρηθεί η υλοποίηση των Δράσεων αυτών. Η ευθύνη και η πρωτοβουλία είναι στο γήπεδο του Υπ.ΑΑΤ.
Είναι σαφές όμως ότι, πέραν της αποφυγής επιβάρυνσης της κλιματικής αλλαγής και της ποιότητας του αέρα χωριών και πόλεων σε αγροτικές περιοχές, της αξιοποίησης κοινοτικών πόρων που δεν αντλούμε ως τώρα, της βελτίωσης του εδάφους, της ενίσχυσης των αγροτών έχουμε, ως χώρα,  έναν ακόμη λόγο να μην περιμένουμε …να λήξει το Π.Α.Α. 2014 – 2020 για να μεταφέρουμε από το χαρτί στην πράξη τις δύο παραπάνω δράσεις: την αποφυγή πρόωρων δασικών πυρκαγιών μέσα στον Απρίλη!
Η αειφορική πολιτική διαχείρισης των φυτικών υπολειμμάτων, είτε για καλαμιές δημητριακών πρόκειται είτε για κλαδέματα ελιών και άλλων δέντρων έχει πολλαπλά ορατά οφέλη.
Παρακαλούμε θερμά να την θέσετε σε προτεραιότητα αγαπητέ υπουργέ Αγρ. Ανάπτυξης κ. Αποστόλου.

*Περιφερειακός σύμβουλος Δυτ. Ελλάδας.